Logga in

Osäkra och billiga elprodukter säljs via nätet

Publicerad
7 apr 2015, 14:43

Billigt och bra, tänkte Jan Svensson om iphoneladdaren han köpte till sin dotter. Den gjorde hela mobilen strömförande med 230V. Nu vill han varna andra.

Jan Svensson hittade en rosa mobilladdare för 12 kronor på nätet. Perfekt julklapp till dottern, tänkte han, och beställde den från sajten miniinthebox.com. Senare ringde dottern och hade fått en elstöt. Laddaren, som ska omvandla spänningen från nätets 230V till 5V gjorde inte sitt jobb och resultatet blev att hela mobiltelefonen blev spänningssatt med full nätspänning. Jan Svensson, ellärare med bakgrund som projektledare på elfirma, vill nu varna andra för billiga laddare med bristande säkerhet, det skriver Vetlanda-Posten på nätet. Där berättar Jan Svensson i en video om vad som hände och hur han försökt få kontakt med företaget i fråga, utan resultat.

På Elsäkerhetsverket säger Martin Gustafsson till tidningen att han känner till sajten och att problemet med osäkra elprodukter är omfattande.

– Vi testköpte led-lampor och usb-laddare från den aktuella sajten. De var ju helt livsfarliga, säger han till vetlandaposten.se

Det som hände var att ytan på lampan spänningssattes vilket hade kunnat medföra att en person som försök er skruva ur en trasig eller uttjänt lampa skulle kunna få en elchock.

Just nu håller EU-kommissionen på att utreda frågan, efter påpekande från svenskt håll, om att CE-märkta produkter, som den laddare Jan Svensson köpte, inte går att lita på eftersom det är företagen själva och alltså inget oberoende kontrollorgan som avgör om en produkt uppnår CE-standard. .