Kenneth hittade slingrande strömbrytare

Publicerad 29 apr 2015, 10:15

När elinstallatören Kenneth Olsson öppnade kåpan till en elcentral som skulle bytas fick han en chock. Runt propparna hade en stor huggorm lagt sig att vila.

– Jävlar! Det var det första jag tänkte när jag öppnade kåpan och såg ormen.

Kennet Olsson, 61 år och elinstallatör med 42 år i yrket, berättar om sitt chockartade möte med en huggorm i ett proppskåp för några dagar sedan.

Ormen, som visade sig vara en huggorm modell större – nästan en meter lång och 2–3 centimeter tjock – hade tagit sig in i en elcentral i ett hus som håller på att renoveras. Kenneth Olsson hade bytt ut elcentralen i källaren och satt in jordfelsbrytare och nytt skåp. När han skulle göra detsamma på bottenvåningen och öppnade kåpan fick han sig en rejäl chock. Men just den här ormen hade slingrat färdigt för länge sedan.

– Vi tror att den hade tagit sig in genom ett hål och velat lägga sig runt de varma kablarna och propparna. Den hade bränt sig mellan fas och jord och kortslutit centralen, nästan hälften av ormen var bränd. Vi tror att den legat död där i ungefär två år och när vi försökte lyfta ut den med plattång så bröts den torra kroppen isär i bitar.

Kenneth Olsson har under sitt yrkesliv sett flera möss komma in i och kortsluta elcentraler, men det här var första ormen han sett på det viset. Händelsen har omskrivits i lokaltidningen och Kenneth Olsson berättar att många har kommenterat bilderna på hans facebooksisda.

– Jag kan fortfarande inte fattat det riktigt, men det var häftigt! Vi pratar ju ofta om att man ska ha tätt runt elcentralen, det här är ännu ett skäl, säger Kenneth Olsson.