Fantasifullt uppdrag i nya Bamses Värld

Publicerad 22 apr 2015, 13:47 | Uppdaterad 24 feb 2021

Den 1 maj slår nya Bamses Värld upp portarna i Kolmårdens Djurpark. Tusentals nyfikna barn och deras föräldrar väntas hit för att roa sig, se hur Bamse lever och ha det allmänt gott. Mitt i upplevelsen är det nog inte många som tänker på den el som krävs för att den nya världen ska fungera, eller på det äventyr det varit att få den på plats.

– När vi fick uppdraget att göra elinstallationen hade vi inte mycket mer än en preliminär situationsplan och några färgglada teckningar att gå efter, minns Magnus Karlsson på Kvillinge Elektriska.

Bamses Värld har sedan många år varit en av attraktionerna i Kolmårdens Djurpark. Den svenska serietidningsfavoriten har lockat tusentals barn varje år till parken, men framöver lär de bli många fler. För i år öppnar nya Bamses Värld, en riktigt fantasieggande anläggning som kostat Parks and Resorts, bolaget som bland annat äger Kolmårdens Djurpark, 82 miljoner kronor att bygga. Med hjälp av ett holländskt designföretag som specialiserat sig på att skapa fantasifulla upplevelsemiljöer, har Bamses, farmors, Skalmans och lille Skutts hus vuxit upp i tallskogen på Kolmården. Här finns godiståg, karuseller och bilar att roa sig med – och mycket annat.

Kvillinge Elektriska har arbetat på Kolmårdens djurpark sedan 2004. Företaget har varit med om flera utbyggnadsprojekt genom åren.

– Vi har varit med på delar av Tiger World och Marine World och vi har installerat när det byggdes ny entré och nya djurstallar. Magnus Karlsson, delägare på Kvillinge Elektriska och projektansvarig för El i nya Bamses Värld, har haft många utmaningar att tackla – också innan Bamse-projektet drog igång.

– Ett av de mer krävande uppdragen var när vi gjorde installationer i djurparkens två och en halv kilometer långa linbana för några år sedan. Där ställdes verkligen höga krav på elinstallationen, skojar Magnus. Han berättar att Kvillinge Elektriska inte bara gör installationsjobb här i djurparken utan att företaget om somrarna också backar upp Park and Resorts egen elavdelning, som har två elektriker anställda.

– De behöver extra hjälp under semestertiden – inte bara för att elektriker också behöver sommarledigt utan för att det ju samtidigt är den tid på året då det händer mest här i parken, förklarar Magnus.

FAKTA

10 kV för en hel värld

• Bamses Värld får sin kraft från en ny transformatorstation på 6 kV som byggts strax utanför området

• Därifrån dras kraft till en fördelningscentral som är placerad i ”berget” under farmors hus och till en annan fördelningscentral för de olika åkattraktionerna och allmän elförsörjning

• Matning till butiker och restaurang går direkt från transformatorstationen till en 400 A central i restaurangbyggnaden

• Pannrummet matas med 200 A via en fjärde central.

 

Magnus Karlsson har själv svarat för ”projekteringen” av elinstallationerna i nya Bamses Värld. Själv vill han egentligen inte tala om ”projektering” utan hellre om ”kreativt problemlösande”. Det är nämligen mycket som har varit annorlunda i det här projektet.

– Här har ju inte funnits några riktiga ritningar att utgå ifrån utan det mesta av det besökaren ser runt omkring sig i nya Bamses Värld är skapat på plats efter hand som anläggningen vuxit fram. Joravision har försett oss med färgglada bilder av hur olika hus och anordningar ska se ut för att ha det rätta ”Bamsestuket” och sedan har jag fått klura ut vilken elinstallation, belysning, kraftförsörjning och annat som krävts för att få varje del att fungera.

En utmaning har varit att hitta elmateriel som passar den helt unika exteriören på de olika husen. Allt är byggt av formsprutad betong på en stomme av stålnät och isoleringsmatta så all rörförläggning har fått göras innan betongen sprutades på.

Jag har lagt in rätt mycket extrarör för kommande behov eftersom det inte finns en chans att göra osynliga kompletteringar i en byggnad som skapats på det här viset.
Magnus Karlsson


För ljusdesignen har Magnus
tagit hjälp av belysningsleverantörerna. Tillsammans med dem togs varuprover fram som beställaren fått ta ställning till, i samråd med designföretaget Joravision.

– Parks and Resorts ville ha allt så energisnålt som möjligt, men kravet att allt ska passa in i miljön har fått gå före här. Sommartid behövs ju inte så mycket ljus utomhus här, men eftersom Bamses Värld också ska utnyttjas för exempelvis företagsevent under lågsäsongen så behövs det exteriörbelysning också.

Elinstallationerna i Bamses Värld har sysselsatt 5-6 man från Kvillinge Elektriska sedan augusti förra året. Av den totala investeringskostnaden på 82 miljoner kronor svarar eldelen för ungefär 6 miljoner så det här är det största projektet hittills för Kvillinge Elektriska. För högspänningsinstallationerna tog företaget hjälp av företaget 4 Man’s El i Strömsnäsbruk – en samarbetspartner sedan lång tid tillbaka.

Att Magnus Karlsson tycker att Bamses Värld är en schysst plats att vara på råder det ingen tvekan om. Han trivs med uppdraget här, så att det riktigt lyser om honom. 

Det är utmanande men roligt att hela tiden tvingas tänka utanför boxen, att tänja sin egen kreativitet så långt det går för att skapa nya lösningar
Magnus Karlsson

 

Efter nya Bamses Värld väntar nya utmaningar för Magnus och hans medarbetare. Bakom hörnet lurar Park and Resorts största investering någonsin – den jättestora berg- och dalbanan Wild Fire.

– Grundläggningen är påbörjad men några grannar har överklagat bygget så just nu står det stilla. Vi räknar alla med att det ska komma igång så småningom och då blir det mycket att göra. Magnus Karlsson berättar att hela investeringen i den 1,3 kilometer långa träbanan handlar om 110 miljoner kronor.

– När våra ägare bestämde sig för att bygga nya Bamses Värld var det första de gjorde att införskaffa en berg- och dalbana i barnformat, en karusell och en båtliknande gunga, berättar Niclas Palmqvist, ansvarig för byggavdelningen på Kolmårdens djurpark. Utöver det fanns en skissartad situationsplan och en uttalad vilja att realisera projektet med hjälp av lokala, välbeprövade entreprenörer.

– Hyttan Bygg i Kolmården fick byggjobbet. VVS-entreprenören Rörmokar´n, markentreprenören Bullervalla och Kvillinge Elektriska var andra lokala företag som djurparken arbetat tillsammans med i många år och som fick förtroendet att vara med i det spännande projektet. Nya Bamses Värld är det största projekt de här företagen genomfört tillsammans – så här långt.

– Vi valde att göra så här för att få mer flexibilitet i utförandet och för att det kändes tryggt att arbeta med företag som är vana med de speciella förhållandena i djurparken. Från början förstod jag att vi hade ett projekt framför oss där det gällde att dagligen hitta snabba lösningar på utmaningar som dykt upp under arbetets gång. Vi hade ju från början inte en enda ordentlig ritning att utgå ifrån, berättar Niclas Palmqvist.

Det fanns visserligen en övergripande situationsplan för området, men den har ändrats en hel del under resans gång. Och när väl det holländska designföretaget Joravision kommit in i projektet, började det dyka upp färgglada teckningar av hur de olika delarna av den nya ”världen” skulle se ut. Mycket av dem var baserade på den film om Bamse som gick på biograferna under 2014.

– Med så bristfälliga underlag var det förstås nödvändigt att låta våra entreprenörer arbeta på löpande räkning, men nu när projektet närmar sig sin fullbordan känns det som att det var en bra modell. Med täta kostnadsuppföljningar har vi kunnat hålla kostnaderna nere, konstaterar Niclas.

Han kan nöjt konstatera att resultatet av de fyra entreprenörernas arbete blivit mycket bättre än vad han vågat hoppats på från början. Inte enbart ur ekonomisk synpunkt utan också när det gäller själva utförandet. Nya Bamses Värld har verkligen blivit en fin plats för barn och vuxna att roa sig på.

– Det är rätt häftigt egentligen – att vi byggt en helt ny värld här uppe på berget, skrattar Niclas Palmqvist.

FAKTA

Nya Bamses Värld – så har den vuxit fram

December 2013
• Upptaktsmöte om projektet

Mars 2014
• Markarbeten inleds
• Kanalisationer för el läggs i mark

Augusti 2014
• Start av installationer i byggnader

November-December 2014
• Installationer för åkattraktionerna

Februari 2015
• Kompletterande installation i byggnader

Mars-April 2015
• Restaurang, butik och café överlämnas till beställaren
16 april

Maj 2015
• Slutbesiktning
• Nya Bamses Värld invigs