Ny lag kan ge billigare bredbandsutbyggnad

Publicerad 6 mar 2015, 11:18

Nästa år kan det komma en lag som ska sänka kostnaden för grävning i bredbandsprojekt. Med lagförslaget som nu går ut på remiss ska den dyra grävningen, i vissa fall, helt kunna undvikas.

Regeringens mål är att 90 procent av Sveriges hushåll och företag ska ha tillgång till bredband med hastighet om 100 Mbit/s senast år 2020. Syftet med den nya lagen är att sänka kostnaden för grävning, som fortfarande är en stor kostnadspost i utbyggnadsprojekt. För att undvika grävning ska bredbandsbyggare få möjlighet att använda kanaler i förestående grävprojekt och även kunna använda till exempel elbolags fysiska infrastruktur. Överlag handlar lagförslaget om olika former av samordning av befintliga resurser.

– För att Sverige ska fortsätta vara en ledande it-nation är det viktigt att så många som möjligt har tillgång till bredband med hög hastighet. Det underlättar vardagen för människor och skapar möjligheter för jobb och företag, det säger Mehmet Kaplan, bostads-, stadsutvecklings- och it-minister i ett pressmeddelande.

Lagförslaget går nu ut på remiss till 5 juni. Lagen om åtgärder för billigare utbyggnad av bredbandsnät ska träda i kraft 1 juli 2016.