”Kostnaden är tagen rakt ur luften”

Publicerad 24 mar 2015, 10:25

Rikard Nilsson, ordförande i svenska KNX-föreningen, svarar nu Mikael Lindkvist som i en krönika i tidningen M3 hävdade att Sverige är “hopplöst efter” och dessutom dyrare på hemautomation. “Det behöver inte kosta mer än en vanlig elinstallation” säger Rikard Nilsson.

Mikael Lindkvist, chefredaktör för M3 skrev i en krönika den 19 mars att Sverige är “hopplöst efter” när det gäller smarta hem – och att det är elektrikernas fel. Han utvecklar kritiken med att svenska elektriker förespråkar och säljer in KNX, som han skriver ger en grundkostnad på 150 000 kronor för en villa. Men det här är helt fel säger Rikard Nilsson, ordförande i svenska KNX-föreningen.

– Kostnaden är tagen rakt ur luften. Idag säger elektriker till mig att de bygger en villa med KNX till samma pris som en vanlig installation. Felet man ofta gör är att man tar fina KNX-tryckknappar med aluminiumfront och display och jämför dem med vanliga knappar i blankvit plast, säger Rikard Nilsson.

USA ligger före, var en annan poäng Mikael Lindkvist framförde i sin krönika. Han hävdade att konsumenterna i Sverige drabbas av att svenska elinstallatörer valt fel system. De amerikanska lösningarna har några fördelar, det håller Rikard Nilsson med om, främst när det gäller multimedia eftersom de ofta bygger på hemmaservrar som exempelvis är bra på att spela upp film till olika skärmar. Däremot är KNX bättre på att hantera belysning, värme, kyla, ventilation, solskydd och larm etcetera, säger Rikard Nilsson. .

– För några år sedan gjorde vi en jämförelse mellan KNX och fyra-fem amerikanska smarta hem-lösningar. Vi var billigare i nio fall av tio.

Ett annat problem för den amerikanska marknaden är just avsaknaden av en tillförlitlig standard som olika aktörer kan bygga produkter kring. Faktum är att KNX håller på att etableras även i USA.

– Som kund ska du veta att den lösning du sätter in inte är beroende av en installatör. Är du missnöjd så kan du alltid anlita en annan, eftersom det handlar om en standard. Det kan du inte göra på den amerikanska marknaden där det oftast är uppbyggt individuellt, säger Rikard Nilsson.

I krönikan i M3 står det att KNX i huvudsak är en trådbunden teknik som gör konsumenten beroende av en elektriker för att ändra namn på en glödlampa, ligger det något i det här?

– Nej, som användare kan man frigöra programmeringen och själv bestämma vilka lampor som ska tillhöra ett scenario. Ett scenario kan vara till exempel att laga middag, gå hemifrån eller titta på tv.

– Och KNX fungerar med elnät och trådlösa nät, däremot görs 9 av 10 installationer med ledning för att uppnå bästa möjliga tillförlitlighet och för att slippa ha batterier i apparaterna som hindrar om du till exempel vill kunna använda displayer, säger Rikard Nilsson.

Om KNX är billigare, bättre och håller på att införas i USA snarare än att amerikansk teknik kommer hit, varför tror du att en sådan här krönika skrivs?

– Vi har inte lyckats kommunicera i tillräckligt hög grad. Det här är teknik som är enkel att arbeta med och programmera och som har en väldigt lång tillvalslista för den som är intresserad, säger Rikard Nilsson.