Första svenskarna att utbildas i ny KNX-version

Publicerad 11 mar 2015, 08:50

Förra veckan utbildades den första kullen partners i femte versionen av KNX. “Utbildningen lärde mig mycket om strukturen och annat som är svårt att lära sig själv”, det säger servicelektriker Patrik Blom som gick kursen på EUU i Nyköping.

ETS5 ersatte den förra KNX-versionen ETS4 redan i oktober förra året, men licensnycklarna tog snabbt slut under det hårda beställningstrycket och det har skapat en del frustration eftersom den gamla versionen inte heller gick att köpa. Elbranschens Utvecklings och Utbildningscenter, EUU, var en av de första att beställa och få licensnycklar och utbildning har nu genomförts i den nya versionen. Patrik Blom arbetar som serviceelektriker på SA El och Säkerhet i Mälardalen AB. Han lärde sig KNX av den förra versionen genom att använda och testa i ett befintligt system. Kursen gick han för att spara tid och få ett KNX-certifikat.

– Jag är visserligen självlärd i KNX men det har kostat mig mycket fritid. På kursen får man hjälp med strukturen, hur man ska lägga upp saker och ting och sådant är svårare att lära sig på egen hand. Men jag hade nytta av att ha testat KNX innan, det tror jag underlättade.

Automationsstandarden KNX som främst används för att styra belysning, ventilation och värme fyller 25 år till hösten och under dess livslängd har 950 partners utbildats i Sverige och av dem är 800 verksamma i landet. Patrik Blom tycker att potentialen är fortsatt mycket stor för KNX eftersom standarden förenklar även mindre projekt.

– Vi har gjort flera elinstallationer på skolor i Stockholm där jag idag definitivt skulle ha rekommenderat KNX. Det behöver inte vara stora projekt utan kan handla om mindre kontor där man vill kunna tända och släcka all belysning från en punkt.

EUU i Nyköping har utbildat totalt 250 av de svenskar som kan kalla sig KNX-partners. I förra veckan var det sju personer som gick utbildningen i programmering och driftsättning och klarade proven på den nya mjukvaran. Nästa vecka i Umeå hålls ytterligare en certifieringskurs i KNX av den nya versionen. Största skillnaden mot ETS4, berättar Nisse Karlsson, produktutvecklare och KNX-expert på EUU, är gränssnittet.

– Det är mer renodlat, ger bättre överblick och alla konfigurationer kan nu laddas hem snabbt från en onlinekatalog i molnet. Parameterinställningen är mer överskådlig. Men man kommer känna igen mycket från fyran till femman. ETS5 är en stabil och bra version, säger Nisse Karlsson.