Skadades av kortslutning – nekas ersättning

Publicerad 23 feb 2015, 13:03

Carola Lidén skadades i mars 2009 när hon under en paus i sitt arbete parkerade bilen utanför Bureå badhus. Hon skulle precis sätta in kontakten till motorvärmaren i en elstolpe när hon drabbades av en stöt, det skriver Dagens Nyheter.

Carola Lidén blev borta från jobbet i tre och ett halvt år och fick genomlida flera operationer utan att bli helt återställd. Hon lider av värk och sömnproblem och kan heller inte lyfta armen helt.

– Det blev som en kortslutning, höger arm krampade ihop, säger hon till Dagens Nyheter.

De tekniskt ansvariga på Skellefteå kommun kunde inte konstatera något fel på elstolpen men bytte ändå ut den.

Försäkringsbolaget, Länsförsäkringar Västerbotten, vill inte ersätta Carola Lidén eftersom de anser att skadan inte ryms inom trafikförsäkringen. LO-TCO Rättskydd som hjälpt henne mot försäkringsbolaget hävdar att det är oväsentligt om det är motorvärmaren, elstolpen eller kabeln som hade ett fel. Och Trafikskadenämnden går på samma linje, det vill säga ”… att skadan bör anses vara till följd av trafik… och har också samband med hur en bil normalt brukas”. Men Länsförsäkringar Västerbotten har hittills valt att inte följa nämndens linje, vilket är ett ovanligt beslut enligt LO-TCO Rättskydd.

– Det är svårt att förstå skälet. Försäkringsbolagen brukar vara måna om att följa nämnden. Kanskeär det för att det i en framtid blir allt vanligare med laddning av elbilar, säger Tom Aspengren, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd till DN.