Logga in

Full rulle dygnet runt

Publicerad
3 feb 2015, 16:49
| Uppdaterad
24 feb 2021

I ett industriområde i utkanten av Katrineholm ligger Sörmlands Grafiska. Här trycks en stor del av innehållet i svenska tidskriftshyllor, och mycket av reklamen som landar på dörrmattan. Men viktigast av allt – här trycks också Elinstallatören.

Det är strax efter lunch en dag i mitten av januari, och den 16 000 kvadratmeter stora anläggningen är inbäddad i snö. Inne i tryckeriet luktar det färg och vid en av väggarna står en 50 meter lång rullpress med en pappersrulle på cirka 2000 kilo i ena ändan. Maskinen styrs från ett inglasat operatörsrum.

– Här kollar vi att trycket ser bra ut, och kan justera hur mycket färg som läggs på, förklarar Mathias Ljungqvist, elektriker på Sörmlands Grafiska.

Mathias har arbetat här sedan 1997. Först som tryckeribiträde, sedan tryckare, och så småningom som elektriker på underhållsavdelningen, där han är kvar än idag. Han jobbar mest med el, men är väldigt intresserad av det mekaniska också.

– Ibland fixar jag med maskinerna, och ibland byter jag lysrör. Variationen är det bästa med jobbet, säger Mathias.

På Sörmlands Grafiska är verksamheten igång dygnet runt måndag till fredag och personalen jobbar i tre skift. Mathias börjar klockan 07.00 och slutar 16.00. Mycket av arbetet är förebyggande, och varje maskin servas var sjätte till sjunde vecka.

– Det får inte ta stopp, då förskjuts hela produktionen, förklarar han.

Vi går vidare, och försöker att inte vara i vägen för truckar som kommer farande med träpallar och stora pappersrullar. I nästa hall står ytterligare en rullpress, fast modernare, ungefär tio år gammal. Mathias förklarar att grundprincipen i alla tryckpressar är densamma, men att tekniken går framåt hela tiden.

– Inget av det som finns idag är sådant jag lärde mig i skolan. För att felsöka på de nyaste maskinerna måste man till exempel koppla in en dator. På de äldre gör man på det klassiska sättet, via elscheman.

Men Mathias gillar att hänga med i utvecklingen.

– Det är jätteroligt, och jag har blivit skickad på flera kurser, senast hos MAN Roland i Tyskland. Jag var där i en vecka och lärde mig hur en av deras maskiner fungerar. Det är för kort tid egentligen, men man får ett hum i alla fall.

Han lär sig också av de specialister som kallas in när det uppstår fel som underhållsavdelningen inte kan fixa

– Då brukar jag alltid se till att vara med, så att jag kan fixa problemet själv nästa gång, säger han.

Baksidan med Mathias jobb är att tryckeribranschen är i kris. Trycksakerna får allt mer konkurrens av digitala kanaler, vilket lett till en överkapacitet på tryckpressar i Europa och kraftig prispress.

– När jag började var det en bra och välbetald bransch, men nu är den väldigt ansträngd, förklarar han. Om jag var tvungen att söka ett annat jobb skulle det nog bli på någon industri.

Klockan har blivit fyra på eftermiddagen, och vi går bort till en arkpress, som trycker direkt på pappersark istället för papper från rulle. Vi bjuds på kaffe och bullar medan omslagen till årets första nummer av Elinstallatören spottas ut i rasande fart. Hela 25 000 exemplar ska det bli, vilket är nytt rekord.

– Snyggt, bra hudtoner, konstaterar Mathias nöjt.

FAKTA

Mathias Ljungqvist

Utbildning: El-linjen på gymnasiet, inriktning styr- och regeltekniker. Idag kallas inriktningen för automation.
Bor: I Katrineholm.
Familj: Sambo och två barn.
Därför blev jag elektriker: Jag har varit intresserad av att skruva isär saker ända sen barnsben, och elprylar var roligast. Men ingen i min släkt är elektriker, det har kommit av sig självt.
Största dramat på jobbet: Vid en installation av en tork började det brinna i huvudbrytaren. Men personalen var snabbt på plats och kunde bryta strömmen och släcka med en brandsläckare.

FAKTA

Sörmlands grafiska

Ort: Katrineholm.
Antal anställda: 230.
Omsättning 2012: 475 milj kronor.
Verksamhet: Trycker tidskrifter, kataloger och direktreklam. Publicerar även materialet digitalt, alltså på webben, surfplattor och smartphones.
Ägare: Ingår i den europeiska tryckerikoncernen Circle Printers.

FAKTA

Så trycks Elinstallatören

Arkpress. Omslaget till Elinstallatören trycks i en arkpress. Det innebär att trycket sker på stora pappersark som sedan skärs till.

Rullpress. Inlagan, det vill säga sidorna inuti tidningen, trycks i en rullpress, vilket betyder att pappret sitter på en stor rulle i ena änden av maskinen. Pappret löper genom fyra tryckverk där färgerna läggs på i tur och ordning. Svart-cyan-magenta-gul. Sedan torkas pappret och falsas till 4, 8, 16, 32 eller 48 sidor.

Limbindaren. Tjockare tidningar, som Elinstallatören, limmas ihop. Först läggs arken i bunt, och ryggen fräses av så den blir jämn. Sedan stryks limmet på och sist läggs omslaget runt arken.

Banor i taket. Tidningarna åker på en lång bana för att limmet ska hinna torka.

Trekniv. Här skärs tidningen till för att bli jämn och snygg.

Pallettering. En maskin staplar de färdiga tidningarna på en träpall. Sedan är de redo för frakt.