Omvärlden hyllade el på officiell dag

Publicerad 23 jan 2015, 18:56

Fredagen den 23 januari är Elens dag. Svensk Energi fick den här benämningen officiellt instiftad förra året. Och den senaste tiden går det, enligt Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) att se tydliga tecken på att något spännande händer i elteknikbranschen. Kanske är hela branschen på väg att lyfta ännu en nivå.

I veckan som gick har flera tidningar skrivit om elens betydelse och om elteknikbranschen. Fastighetstidningen, till exempel, har berättat om betydelsen för branschen av det nyinstiftade priset EIO Guld – Årets elteknikföretag. Dessutom har el uppmärksammats på flera olika håll i TV i dag, bland annat i TV4:s Nyhetsmorgon.

Dagens Industri skriver i dag att ”Sveriges elföretag spelar en mycket central roll för den ekonomiska tillväxten i landet. Varje år investeras tiotals miljarder, som skapar tusentals arbetstillfällen, teknisk utveckling och exportintäkter. Vi i elbranschen förser också Sveriges företag med en av de viktigaste förutsättningarna för att bedriva sina verksamheter – tillförlitlig tillgång till prisvärd el.”

Det är naturligtvis elteknikföretagen och dess elinstallatörer och elektriker som är den avgörande länken för att allt det här ska fungera – de ser till att elen kan användas på ett säkert och attraktivt sätt.

Det är tydligt att omvärlden i allt högre utsträckning fortsätter att vara beroende av el. Svensk Energi menar att det finns sex skäl till det:

1. El är det största som har hänt människan i modern tid: Elen gör att vi lever längre, har bättre hälsa och att vi får en massa tid över till annat som vi annars inte skulle ha hunnit med.

2. Det är inte mycket som fungerar om strömmen går: Dagens samhälle bygger helt och hållet på system som behöver el för att fungera.

3. Fritid tack vare elen: I början på 1900-talet tog hushållsarbetet för en familj cirka 54 timmar i veckan. Nästan all vaken tid gick åt till att laga mat, tvätta och hålla värmen och så jobb därutöver. Sedan 1990-talet tar samma arbete 15 timmar i veckan, tack vare alla hushållshjälpmedel som drivs med el. Dessutom kan arbetet fördelas på dygnets alla timmar med hjälp av elbelysningen.

4. Elen skapar nytta varje dag i samhället: Nu använder vi el för att kommunicera med varandra, för underhållning, för att skapa trygghet och för att bli av med tråkigt och tungt jobb.

5. El räddar liv och förbättrar arbetsmiljön: Tillgången till el inom sjukvården har gjort det möjligt att utveckla utrustning som räddar otaliga liv varje år.

6. Färre arbetsskador och bättre arbetsklimat tack vare el: Hela vår industriella utveckling hänger ihop med elektrifieringen. Arbetet har moderniserats, blivit mindre fysiskt krävande och mer effektivt tack vare el. Arbetsmiljön har blivit bättre.