Alla planer på ny kärnkraft stoppade

Publicerad 23 jan 2015, 08:29

Alla Vattenfalls planer på att bygga ny kärnkraft i Sverige har stoppats. De runt 50 personer som de senaste åren har arbetat med detta har fått andra arbetsuppgifter, enligt Sveriges Radio (SR).

Stoppandet av planerna innebär att den nya regeringens energiöverenskommelse fått effekt.

– Alla individer som jobbade tidigare med den här analysen har fått nya arbetsuppgifter med befintlig kärnkraft, säger Mats Ladeborn, chef för kärnkraftutvecklingen på Vattenfall, till SR

Socialdemokraternas och Miljöpartiets energiuppgörelse presenterades för bara knappt fyra månader sedan och innehöll bland annat beskedet att statligt ägda Vattenfall måste upphöra med sin planering för ny kärnkraft.

Vidare har Strålsäkerhetsmyndigheten lagt ner sitt arbete med att behandla Vattenfalls ansökan om att få bygga ny kärnkraft.

Nu vill regeringen tillsätta en energikommission med alla riksdagspartier, med ambitionen att komma överens om ”en mer långsiktig energipolitik”.

– Nästan 40 till 50 procent av vår elproduktion, som består av kärnkraft, kommer att fasas ut över tiden. För Vattenfalls del är det viktigt att vi funderar på hur vi ska ersätta den. Exakt vad det blir är mindre viktigt idag, men jag tror att det är viktigt att vi har den framförhållningen så att vi inte hamnar i ett svårt läge framöver, säger Mats Ladeborn till SR.