Dennis ger kraft åt unga hackare

Publicerad 19 dec 2014, 09:47 | Uppdaterad 24 feb 2021

Gillar du datorer, dataspel och digitala prylar? Då ska du besöka Dreamhack, världens största LAN-party och digitala festival. Elinstallatören var på plats när Dreamhack Winter 2014 drog igång. 

Det är eftermiddag den 27:e november och vi står i foajén till Elmiamässan i Jönköping och väntar på Dennis Pettersson. Han är elektriker och har tagit ledigt från jobbet som installatör av säkerhetsprodukter på Protectum i Halmstad för att leda Elsupporten under Dreamhack Winter 2014, som precis ska dra igång. När han dyker upp är han lätt rödögd och tom i blicken.

– Jag har jobbat 18 timmar i sträck. Öppningsdagen är alltid den värsta. Deltagarna är jätteivriga att få upp datorerna och vi måste springa runt och se till att allt går bra och att inga säkringar går, säger han.

Dreamhack anordnas i flera städer. Men störst är Dreamhack Winter och Dreamhack Summer på Elmia. Varje event lockar ungefär 25 000 besökare, varav cirka 10 000 tar med egna datorer som de kopplar in på det gemensamma nätverket. Det gör Dreamhack till världens största LAN-party och digitala festival.

Dennis måste iväg på ett skiftbyte, så vi utforskar evenemanget på egen hand. I två av mässhallarna står långa bord byggda av träpallar och spånskivor. Där har de deltagare som bokat sittplats bänkat sig med datorer, skärmar och prylar. Mest är det unga killar, men det finns även några äldre, och en del tjejer. Många är utklädda – en kille bär heltäckande kycklingdräkt. Andra har roliga mössor och Guy-Fawkes masker.

Dreamhack fokuserar mycket på dataspel, och en del har redan satt igång att spela. En våning upp ligger mässområdet med utställare av olika slag – från Stiftelsen Friends till Försvarsmakten, och företag som vill visa upp sina senaste gaming-prylar. En tredje mässhall är sovsal för de som övernattar på Dreamhack, som håller på ända till söndag morgon.

Efter någon timme träffar vi Dennis igen. Senaste nytt är att strömmen har gått i ett bås där en grupp som administrerar några av spelturneringarna sitter.

– Två ur teamet arbetade med en annan grej, så jag var tvungen att få tag i de två andra. Men de håller på att lösa det nu, säger han.

Elsupporten som Dennis leder består av totalt åtta personer. Deras främsta uppgift under festivalen är att svara på elrelaterade frågor, felsöka, och åtgärda enklare problem – som när en säkring går eller en jordfelsbrytare löser ut. Men de har också varit med under förberedelserna. Redan förra helgen kopplade de in elskåp i mässhallarna och drog förlängningskablar med uttag till alla bord. Ett elskåp försörjer ungefär 140 datorer, och belastningen brukar ligga på runt 17 000 Watt.

– Det skulle gå att koppla in fler datorer, men vi vill ha marginaler och lagom belastning på alla tre faserna, förklarar Dennis Pettersson.

Dreamhack började som ett hobbyprojekt 1994, men är sedan 2011 ett aktiebolag med miljonomsättning. Ändå jobbar Elsupporten och de flesta andra funktionärer volontärt, uppdelade i team med specifika uppgifter. Förutom el finns här till exempel ett byggteam, ett säkerhetsteam, ett nätverksteam och ett supportteam som hjälper deltagarna med datorerna.

– Vi gör det för att det är så jäkla kul. Många kommer tillbaka år efter år, en del ända från Australien. Det är en bra blandning av folk. Från snickare och elektriker till nätverksansvariga på stora företag, både i Sverige och internationellt, säger Dennis Pettersson.

Mellan evenemangen håller teamen kontakt och diskuterar bland annat vad som kan förbättras till nästa gång. Härnäst vill Elteamet bygga ett eget system för att övervaka faserna, istället för att folk ska behöva komma och säga till om något strular.

Visst, det finns kommersiella system, men de är dyra, och dessutom vore det kul. Det finns grymt mycket kompetens bland volontärerna och crewarna. Logistikteamet har till exempel utvecklat ett eget system för inventering.
Dennis Pettersson


Dreamhack är alkoholfritt
. Ändå kan det hända märkliga saker, speciellt när deltagarna inte sovit på länge. Så vad är det konstigaste Dennis Pettersson sett på Dreamhack?

– Toleransnivån höjs efter ett tag. Men det var nog en kille som kom in med en blöt dator till supporten. Han hade haft den i duschen för att kyla ner den. Jag tror han trollade, för det var lite väl extremt, men man vet aldrig vad som kan hända när folk varit vakna för många timmar och druckit energidryck, säger Dennis Pettersson.

Vad ska du göra härnäst?

– Nu ser jag fram emot Dreamhack sommar.

FAKTA

Dreamhack

• Grundades i november 1994 när Kenny “K2-ICE” Eklund and Martin “DH_admin” Öjes hyrde den lokala skolkafeterian i Malung och bjöd in dataintresserade kompisar till en veckas kodande och hackande.

• Världens största digitala festival och LAN-party, enligt Guiness rekordbok.

• År 2011 bildades Dreamhack AB. Omsättningen år 2013 var cirka 43 miljoner kronor.

• Kretsar mycket kring spel. Här anordnas tävlingar för både proffs och amatörer inom alla stora spelgenrer som till exempel first person shooter, racing, sport, musik och strategi. På Dreamhack Winter avgörs även finalen i turneringen Dreamhack Open.

• Förutom spel bjuder festivalen även på uppträdanden, föreläsningar, utställare och andra tävlingar. Till exempel Dreamhack Cosplay Championship, där deltagarna tävlar om vem som är bäst utklädd till en karaktär från spel- och serietidningsvärlden.