Logga in

Åtta tips för en elsäker jul

Publicerad
1 dec 2014, 09:11

Alla elektriska ljus som vi tar fram mot jul, som julgransbelysningen, julstjärnorna, ljusslingorna och tomtarna i trädgården, kan bli farliga. Elektriska Installatörsorganisationen (EIO) har listat åtta tips för en elsäker jul – och för elinstallatörer kan listan fungera som tips på saker att diskutera med kunderna.

Julgransbelysning, julstjärnor och ljusslingor får ofta vara tända under lång tid. Nu manar EIO:s elsäkerhetsexpert, Joakim Grafström, till extra försiktighet.

– Hemgjorda tomtar i papp nära varma lampor eller lite bomull som dekoration på julgransljusen kan sluta riktigt illa. Det är viktigt att ha respekt för el, precis som för stearinljus, säger han.

Här är Joakim Grafströms åtta tips för en elsäker jul:

  1. Använd LED-lampor – de blir inte lika varma, håller längre och spar energi.
  2. Ta hemmagjort julpynt avsett för lampor till en lampaffär så ett professionellt öga får se till att det är säkert att sätta upp.
  3. Kolla på sladden, är sladden trasig eller missfärgad? Eller spröd och spricker när du böjer på den? Då bör du lämna pyntet för återvinning eller lämna in den till en lampaffär.
  4. Placera inte gardiner eller annat lättantändligt material nära ljusslingor med glödlampor. Glödlampor kan bli så varma att det börjar brinna.
  5. Kolla infästningen till pyntet och stickproppen om du ser den bruna eller blåa isoleringen i sladden behöver du ta den till en lampaffär.
  6. Om du ska dekorera utomhus, se till att köpa belysning och pynt med rätt användningsområde. Läs på förpackningen, kan du ha det ute kan du ha det inne men inte tvärtom.
  7. Sätt inte lampor, framförallt glödlampor, för lågt. De kan lätt gå sönder och oavsett lampsort så kan trasiga socklar bli farliga.
  8. Köp en portabel jordfelsbrytare, framförallt för det elektriska julpyntet utomhus.