Teknikföretagen: ”Förutsättningarna har försämrats”

Publicerad 11 nov 2014, 16:10

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen tror att produktionen för teknikföretag i Sverige kommer att stiga med två procent under 2015. Det är ”lågt”, enligt rapporten.

– Tillväxtförutsättningarna inför 2015 har försämrats i takt med att efterfrågan i Europa ännu inte kommit igång. Europa betyder mest för utvecklingen i Sverige, betydligt mer än marknader där tillväxten är betydligt starkare som USA och Kina, säger Teknikföretagens ekonom Bengt Lindqvist i ett pressmeddelande.

Teknikföretagen räknar med en oförändrad produktionsnivå 2015 för den svenska maskinindustrin. För transportmedelsindustrin väntas en ökning på fem procent. Teknikföretagen anser inte att någon ökning i antalet anställda är trolig.

Oro till följd av Rysslands annektering av Krim och en sämre efterfrågan i bland annat Norge ligger bakom den svaga prognosen. Utvecklingen inom Europa begränsar också tillväxten för teknikindustrin. USA är den främsta ljuspunkten, enligt Teknikföretagen.