Succényhet, styrning och behörighet på elmässan

Publicerad 23 okt 2014, 15:26

Elrätts nya digitala idébank tog Elmässans besökare med storm – för nu kan elinstallatörer, leverantörer och beställare tillsammans hitta de bästa tekniska lösningarna i ett projekt, med hjälp av en gemensam app. I Elrätts monter kunde de prova själva. Dessutom kan Elinstallatören konstatera att LED-revolutionen är över. Nu handlar det om styrning. 2014-års upplaga av Easyfairs Elmässan i Stockholm går mot sitt slut.

Med Elrätts nya digitala verktyg ska elinstallatören få stöd i kundmötet. Verktyget är en idébank där tekniska lösningar presenteras i ett visuellt format, så att elinstallatören och kunden kan titta tillsammans och få inspiration till bra lösningar. Man har alltså samlat branschens tre aktörer, och låter dem arbeta tillsammans för att fokusera på en smart lösning.

– Det har gått jättebra på mässan. Elinstallatörerna har varit mycket nyfikna och oerhört positiva. De bekräftar att det behövs inspiration, men kanske mest av alt säljargument. De uttrycker att de vill ha stöd i kundmötet, och de tycker att det är bra att få alla tekniska lösningar samlade i ett verktyg., säger Jessica Ericsson, projektledare för Elrätt.

När det gäller belysning så är LED-revolutionen över. Det som gäller nu är styr, styr och styr. Så sammanfattade Mats Paulsson på Philips Lighting läget i belysningsbranschen.

En rundvandring bland belysningsföretagen på Elmässan visar att hans kollegor instämmer. Smart, och helst individanpassad, styrning av armaturer är på allas läppar.

Det var en imponerande uppställning av belysningsföretag som valt att ställa ut. Där fanns såklart LED i alla former och varianter. Några andra ljuskällor visas inte längre på mässor. Och snart kommer de heller inte längre att säljas. Belysningsföretagen talar inte heller längre så mycket om effekten på lysdioderna.

– På den professionella marknaden uppgår LED idag till hela 44 procent av nyförsäljningen. Det ställer väldigt stora krav på producenterna att ta fram nya lösningar och produkter. Och detta i en högre takt än tidigare, säger Magnus Frantzell, mångårig tidigare vd för branschorganisationen Belysningsbranschen.

Den stora utmaningen är att lösa problemet med bländning, förklarar Christoph Haeberlein på Osram.

– Istället för effekt är fokus nu huvudsakligen på smart anpassningen till armaturer och styrningen av dem, säger han.

– Kunderna vill ha interaktion med armaturerna, säger Victor Olsson, marknadschef Norden för området Retail på Philips Lighting, och fortsätter:

– De vill kunna styra den med sin smartphone eller surfplatta. Tidigare har det varit svårt på grund av begränsningar i tekniken. Nu sätter istället eltekniken makten i händerna på konsumenterna.

Under mässan ägde även Elektriska Installatörsorganisationens (EIO) evenemang Elsäkerhetsdagen rum, och där blev diskussionerna intensiva mellan deltagare och bland andra Martin Timell, snickare och programledare, Jan Siezing, vd på EIO, Johan Martinsson, bransch- affärsutvecklingschef EIO, Fredrik Sjödin, överinspektör på Elsäkerhetsverket och Jeffrey Singh, vd på Servicefinder.

Deltagarna fick ta del av resultatet av EIO:s undersökning ”Fulel och fuskelektriker” (läs mer om det bland våra andra nyheter) och diskussionen kom sedan att i huvudsak handla om behörighetssystemet.

– Än en gång står det klart hur föråldrat och komplicerat det nuvarande behörighetssystemet är. Vid ett tillfälle under Elsäkerhetsdagen testade vi deltagarna med att ge dem ett antal scenarier inom elinstallation och fråga dem vilka som krävde behörighet. Svaren var totalt olika och förvirring rådde, säger Johan Martinsson, bransch- och affärsutvecklingschef på EIO.

Regeringens utredning om behörighetssystemet är inne i slutskedet och ska presenteras senast den 31 december 2014.