Flera elolyckor den senaste tiden

Publicerad 1 okt 2014, 13:42

En kvinna i 25-årsåldern fick livshotande brännskador när hon tog sig in i ett låst transformatorrum på Piteå Älvdals sjukhus. Händelsen inträffade i måndags, och kvinnan tros även ha orsakat två strömavbrott.

Strax innan klockan ett på natten den 29 september drabbades Piteå Älvdals sjukhus av ett strömavbrott. Det följdes av ytterligare ett, vid 17-tiden. Ansvarig personal fick indikationer om fel i transformatorrummet, och när fastighetsskötaren låste upp rummet hittades kvinnan. Hon vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det är oklart varför kvinnan befann sig i transformatorrummet. Hon är varken anställd eller patient på sjukhuset. Enligt ett pressmeddelande från Norrbottens läns landsting var transformatorrummet låst.

– Dörren till transformatorrummet var låst och märkt med ”Obehörig äga ej tillträde” och ”Livsfarlig ledning”, skriver landstinget.

Polisen gör nu en teknisk undersökning.

Det är en av flera elolyckor den senaste tiden. Igår fick en man starkström genom kroppen i en arbetsplatsolycka vid Rottneros bruk i Sunne. Mannen, som är 50 år, ska enligt SOS Alarm har fått 400 volt genom kroppen men var efter händelsen vid medvetande. Det är oklart vad mannen arbetade med när olyckan inträffade. Han fördes med ambulans till sjukhuset i Torsby.

Nyligen förlorade en soldat medvetandet efter att han fått en elstöt på ett logement på Eksjö regemente. Soldaten fördes med ambulans till akutmottagningen på Höglandssjukhuset. Han hade då känselbortfall i armen, men är nu helt återställd.

Händelsen inträffade när mannen skulle sätta i sladden till en sänglampa vid logementsängen. Enligt en olycksfallsrapport till Arbetsmiljöverket hade skyddshöljet till stickkontakten av okänd anledning monterats bort och låg uppe på ett logementsskåp. Elanläggningen var utrustad med en jordfelsbrytare, men av okänd anledning bröts inte strömmen.

Samtidigt varnar Elsäkerhetsverket i veckan om faran med bristande respekt för el. Trots att utvecklingen av elrelaterade dödsolyckor minskat senaste åren har redan fyra olyckor med dödlig utgång inträffat under 2014, skriver myndigheten på sin hemsida.

Mörkertalet för elolyckor är stort, enligt rapporter både från Elsäkerhetsverket och från andra aktörer i branschen. Under 2013 var det enligt Elsäkerhetsverket främst två grupper som stack ut bland de som vanligtvis skadas av el – små barn och ”hemmafixare”.

Platser där spårbunden trafik finns, exempelvis bangårdar, är också vanliga olycksställen. I år omkom en ung man till följd av strömgenomgång vid en bangård i Falköping då han klättrade upp på en stillastående godsvagn. Ytterligare en allvarlig elolycka inträffade på försommaren i Vänersborg, när en flicka i tonåren klättrade på en järnvägsbro.

– I flera fall handlar det tragiskt nog om unga människor som klättrar på tågvagnar eller vistas på spårområden. Man tar livsfarliga genvägar och budskapen ”Livsfara, förbjudet att beträda spårområdet” eller ”Livsfarlig ledning” tas inte på allvar, säger Lars Jansson inspektör vid Elsäkerhetsverket.