Årets elnyhet: ”Enormt intresse för bluetooth-styrning”

Publicerad 29 okt 2014, 09:59

Årets Elnyhet röstades fram av besökarna på årets upplaga av branschevenemanget Elmässan – och vann gjorde elteknikföretaget Vadsbo med sin bluetooth-funktionella dimring för LED-styrdon. Elinstallatören tar reda på vad grejen är.

Vadsbos styrdonserie LCC60 har alltså fått trådlösa funktioner via Bluetooth, som naturligtvis finns i de flesta smarta telefoner och surfplattor. Dimringen LCC60WCM har även app-stöd för Android och Apples iOS, och det går att få full kontroll över armaturerna genom telefonen.

Henrik Lönner, vd på Vadsbo, förklarar att konceptet handlar om att sätta den trådlösa styrningen i LED-drivdonet istället för i lampan, och att använda vanliga Android- och IOS-enheter för att styra belysningen.

– Det gör att det är fritt fram att välja belysningsarmatur efter behov och tillämpning och att det går att styra direkt med en enhet som man alltid har med sig. Smart-enheterna kan användas för gränslös konfigurering av scenarion och grupper vilket gör att installationen kan ändras efter tycke och utbyggnad, säger han.

Vad gör er lösning unik?

– Den sömlösa integrationen med vanliga fysiska tryckknappar möjliggör även att köra hela systemet helt utan inblandning från någon smart-enhet. LED-styrdonen bygger upp ett så kallat MESH-nätverk med varandra, vilket innebär att alla LED-styrdonen i systemet kommunicerar med varandra trådlöst. Man kan på så sätt enkelt styra flertalet LED-styrdon. Man slipper all form av kabeldragning mellan styrdonen för synkning, och det enda som behövs till varje LED-styrdon är fas och nolla. Man behöver bara befinna sig inom räckvidd till ett av LED-styrdonen med telefonen eller surfplattan, sedan skickas informationen vidare via MESH-nätverket, och rätt information når alla LED-styrdonen.

Vad får konsumenten ut av lösningen?

– Full kontroll och full flexibilitet över all belysning i allt från små till stora installationer. Konsumenten kan själv välja hur avancerad styrning man vill använda, från att enkelt konfigurera strömbrytare för att slå på och av eller dimma grupper av lampor till att sätta förprogrammerade intrikata scenarior med appen. Olika användare i samma installation, som olika familjemedlemmar, kan använda olika styrmetoder. Ledningsdragningen för elektriker blir också mycket enklare då drivdonet enkelt kopplas till fas precis där de bäst behöver vara. Detta sänker även installationskostnaden för konsumenten.

Ser du någon tydlig trend inom elteknik just nu?

– Just smart styrning och automation, som vår LCC60WCM, är väldigt hett just nu. Produkterna blir enklare och mer intuitiva samtidigt som kostnaderna rasar. Det pratas mycket om ”Internet of things”, men användarexemplen med verklig nytta för slutkunden har inte varit så framträdande ännu.

– Intresset för blutetooth-styrning var enormt på Elmässan. Det ligger i tiden att man vill ha möjligheten att använda sin smarta telefon eller surfplatta till allt. Manuell tändning via tryckknappar kommer troligtvis leva kvar länge, så självklart kan man ansluta en vanlig återfjädrande knapp till LED-styrdonet och man har möjlighet att tända precis som vanligt. Men till detta får man ett mycket flexibelt trådlöst system som enkelt kan ändras när man vill.