Stöttar hela orten under bilträffen

Publicerad 3 sep 2014, 14:40 | Uppdaterad 24 feb 2021

Classic Car Week i Rättvik är Sveriges största veteranbilsträff, och en fest för hela familjen. Elinstallatören åkte dit och träffade Daniel Liss och Andreas Nilsson som höll ställningarna på Rättviks Elektriska under evenemanget.

Det är Classic Car Week i Rättvik, vilket märks långt ute på Riksväg 70. Trafiken går i krypfart. Inne i stan står bilar parkerade på varenda plätt, och vägarna kantas av människor i alla åldrar som pratar, skrattar fikar och tittar på ekipagen som åker förbi. Veckan samlar bilar från alla tidsperioder, men de som cruisar är mest amerikanare, som Trans Am, Corvette och Impala. I centrum har rondellen delats upp i korsningar med hjälp av betongblock.

– Annars åker vissa bilar bara runt runt, säger Daniel Liss.

Han är en av två elektriker på Rättviks elektriska som jobbar den här veckan. För å ena sidan är det i slutet av juli, efterfrågan bland privatpersoner är låg, och industrierna är stängda. Å andra sidan går stan på högvarv. Classic Car Week innebär 35 000 gästnätter i området under vecka 30-31. Hotell och campingplatser är fullbokade, och vissa villor har plakat om campingplats på tomten.

Butiker och restauranger gör vad som helst för att få allt att fungera så de inte tappar kunder, och vet att de kan ringa till oss om det händer något.
Andreas Nilsson


Veckan kräver också
en del förberedelser, och Rättviks elektriska har bland annat kopplat in extra byggcentraler åt kunder som Enåbadets camping och Bandhyhallen. Och klockan sju nästa morgon är Daniel Liss är på språng för att förse parkeringsplatsen mittemot Fricks konditori inne i centrum med extra ström.

Här ska det vara marknad idag, och marknadsfolket är i full färd med att bygga bodar och lägga upp lakrits, kalsonger, jeans och plånböcker på ett säljande sätt. Arbetet följs förstrött av några pensionärer på konditoriets uteservering. Ett gäng unga killar kommer cruisande på lägsta hastighet i en stor öppen röd amerikanare, trots att det inte finns någon publik. Efter dem ringlar en kö av vanliga bilar.

Daniel Liss drar en stor svart gummikabel från ett fast elskåp, och kopplar in den i en byggcentral. Totalt fyra stycken behövs, en i varje hörn av parkeringen. En man kommer fram och undrar om det går att koppla in en slush-maskin. Daniel förklarar att det nog funkar och uppmanar honom att prova.

– I värsta fall går en säkring, säger Daniel Liss.

Han är på gott humör, i morgon börjar hans semester. Så ska han njuta av resten av bilveckan?

– Den är kul, men jag känner att jag fått tillräckligt. Det blir en bilsemester söderut istället, säger Daniel Liss.