Logga in

Svenska elektriker bemannar byggen i Oslo

Publicerad
26 aug 2014, 14:15
| Uppdaterad
24 feb 2021

MV Elektro är ett bemanningsföretag med bas i Oslo. Affärsidén är enkel.   Företaget erbjuder svenska elektriker till uppdragsgivare i den norska huvudstadsregionen. Sedan starten 2011 har företaget vuxit från ett halvt dussin till drygt 55 anställda. Samtliga medarbetare veckopendlar mellan hemmet i Sverige och jobbet i Norge.

Viktor Eriksson är V:et i MV Elektro. Hans kompanjon Mikael Hedberg är mannen bakom den andra bokstaven i företagsnamnet. Idag är endast Viktor Eriksson i Oslo och han dyker upp för en pratstund på ett café tvärs över gatan från en byggarbetsplats där flera av företaget elektriker arbetar för tillfället. Det är byggnaden för Statens håndverks- og kunstindustriskole, SHKS, som totalrenoveras för miljardbelopp.

Precis som för de flesta elinstallationsföretagen i Osloregionen har de senaste åren varit hektiska för MV Elektro. Viktor Eriksson berättar att han själv slutade arbeta som en av företagets elektriker när antalet anställda passerade 30. Då övergick han helt till administrativa uppgifter.

– Nu har efterfrågan faktiskt dämpats något, men vi har inte behövt säga upp personal utan har kunnat lösa det med naturliga avgångar, säger Viktor Eriksson.

Det uppenbara behovet av fler elektriker i Norge, och framför allt Oslo, har öppnat en marknad för företag som MV Elektro. Anledningen till varför företaget enbart bemannar med svenska elektriker som veckopendlar är att det är det mest lönsamma för alla parter. MV Elektro kan inkludera hemreseersättning, fritt boende och traktamenten som omkostnader och det innebär väldigt förmånliga villkor för svenska elektriker. Lönenivån i Norge är dessutom högre.

– Svenska elektriker är duktiga, de kan elsäkerhet och det uppstår sällan några språkliga missförstånd. Det ska nog vara väldigt dåliga tider för att svenska elektriker inte ska få jobb här i Norge.

Norska företag kompletterar sin bemanning med svenska veckopendlare. Det behövs i regel alltid i viss utsträckning eftersom återväxten av norska elektriker är klen.

– Jag började här i Oslo som anställd via en bemanningsfirma 2005, säger Viktor Eriksson, som ursprungligen är Ålänning.

Efter en kort period hemma på Åland återvände han till Oslo 2008 och startade en firma som omfattade honom själv och några kollegor från Åland.

– Jag lärde känna Micke och vi startade MV Elektro 2011. I början var vi själva ute på uppdrag, men det går inte längre. Idag är vi runt 55 anställda.

MV Elektro kan ge sina medarbetare ett minimum på två veckors framförhållning för uppdrag, men på större byggen blir perioderna oftast betydligt längre. Och det är främst omfattande projekt som företagets personal engageras i. Tre av medarbetarna arbetar med service, men det är för en stående kund som ger kontinuerliga uppdrag. MV Elektro har också täta samarbeten med traditionella norska elfirmor som till exempel Atom Elektro. I vissa fall följer elektrikerna med sin uppdragsgivare ut på jobb på annan ort, som till exempel Bergen eller Trondheim.

Vi anlitar främst installationselektriker som kan tänka sig att bo och jobba i Oslo måndag till torsdag och pendla hem till Sverige på helgen under en längre tid. Vi vill inte bara trycka in dem under en månad och sedan leta ny personal. De vi söker har ECY-certifikat och två års arbete bakom sig. Då är de behöriga att göra jobben här i Norge.
Viktor Eriksson

Mikael Gustafsson har jobbat för MV Elektro sedan starten och redan innan dess jobbade han tillsammans med både Viktor Eriksson och Mikael Hedberg i Oslo. Han bor i Värmland och har så nära till Oslo att han i princip kan dagspendla. Tillsammans med Tony Jepsen från Borlänge och David Roos från Örebro jobbar han just nu med renoveringen av SHKS.

Det var finanskrisen 2008 som indirekt fick Mikael Gustafsson att börja jobba i Norge. Han var en av flera som blev uppsagda från sin dåvarande anställning på ett företag i Värmland.

– Mikael Hedberg ringde och sa att han sett en annons om jobb i Norge. Jag hade redan funderat i de banorna, men det är en del trixande innan man kan komma igång, med skattekort och bankkonton och sådant. Sedan kommer första skattesmällen också, skrattar Mikael Gustafsson.

Hur är det att arbeta i Norge då? Det är lite mer hierarkiskt på arbetsplatserna tycker Mikael och hans båda kollegor. Men de konstaterar att det förmodligen är större skillnad att jobba som inhyrd än fast anställd, oavsett om det är i Sverige eller Norge. Det gäller verkligen att visa vad man går för och då växer uppdragsgivarens förtroende.

Ibland kan det uppstå spänningar mellan svenska och norska kollegor.

– Det kan vara en del skämt ibland. Visst kan det hända att någon som inte är van vid jargonen tar illa upp… Det finns en patriotism som kan svälla över en aning emellanåt, säger David Roos.

– Det tog ett tag att snappa alla norska termer, säger Tony Jepsen. Vissa rutiner är lite annorlunda. Allt är 16 ampere och två och en halv kvadrat är standard på ledarna, och här kör de en jordfelsbrytare per grupp. Men annars är det mesta snarlikt Sverige.

Mikael säger att han tycker att elsäkerheten har ökat väsentligt i Norge de senaste 5-6 åren. Den är idag lika god i Norge och Sverige.

Jobbet på SHKS blir det sista uppdraget i Norge för Mikael Gustafssons del. I alla fall för den här gången. Hemma i Sverige väntar hans flickvän barn och han är inte sugen på att veckopendla med en bebis hemma.

– Vi ska flytta till Örebro nu. Jag lämnar det här livet, men visst kan jag tänka mig att återvända, säger Mikael Gustafsson.