Rekordåska kräver elinstallatörers kunskap

Publicerad 18 aug 2014, 13:46

Dubbelt och ibland tre gånger så många skador orsakade av åska har rapporterats till försäkringsbolagen under årets sommar. Elsäkerhetsverket uppmanar allmänheten att alltid använda behöriga installatörer vid eventuella reparationer eller installationer. För elinstallatörer finns det nu ökade möjligheter att bidra med sin kunskap.

Till Länsförsäkringar har 4 744 åskskador rapporterats under juni och juli, att jämföra med 2 007 skador under samma månader i fjol. Det ser ut på liknande sätt hos de allra flesta försäkringsbolagen. Klart är att åska kan orsaka ganska lättupptäckta skador på elkablar, telefon, dator, modem och vitvaror, som kyl och frys.

– Men om blixten slår ner kan det också bli skador som upptäcks långt senare, när man till exempel börja värma upp huset framåt hösten. Då kan det visa sig att till exempel isoleringen på kablar är skadad vilket kan orsaka allvarliga elfel och bränder, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Den 27 juli slogs ett nytt svenskt rekord i antalet blixtar. Totalt registrerades cirka 43 000 blixtar över hela landet, det åskrikaste dygnet sedan SMHI:s mätningar inleddes 2002.

Peter Lindberg, elinspektör på Elsäkerhetsverket, förklarar att det enklaste sättet att slippa skador är att helt enkelt dra ut stickproppar och antennkablar när åskan går. Att skaffa åskskydd som går från taket och är ordentligt jordat, är en bra idé om huset ligger i ett utsatt läge. För att få bästa skydd är det också bra att skaffa ett fast installerat överspänningsskydd.

– Prylar som är anslutna till både el- och telenätet, som till exempel modem är extra utsatta. De kan gå sönder och kanske dessutom orsaka bränder, säger han.

Ett centralt installerat överspänningsskydd innebär en kostnad på några tusenlappar, för material och utförd installation.

– Ett bra skydd är värt investeringen. Vissa platser är nästan hemsökta av åska och då är det ju självklart värt en slant i längden. Särskilt om man har viktig eller dyr utrustning i hemmet.

Han betonar att det är viktigt att lösningar för åskskydd alltid ska installeras av en fackman.

– Felinstallerade överspänningsskydd kan få motsatt effekt och skada utrustningen istället.

Johan Martinsson, bransch- och affärsutvecklingschef på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO), uppmanar alla elinstallatörer och elektriker att hjälpa sina kunder med att se över eventuella åskskador.

– Här finns en möjlighet att bidra med kunskap, men också till utökade affärer. Prata med kunderna, kolla om de känner till riskerna eller om de kanske misstänker att något kan ha skadats på grund av åska.