De kan vinna eftertraktat ljuspris

Publicerad 26 aug 2014, 14:08 | Uppdaterad 15 apr 2021

Nu har de fyra finalisterna till årets upplaga av Svenska Ljuspriset utsetts – Sölvesborgsbron, Banbelysningen på Solvalla Travbana, Delfinshowen Life i Kolmårdens Djurpark och Annexet på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Belysning och styrning blir en allt viktigare del i bygg- och elteknikprojekt och syftet med tävlingen är att ”lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige”.

Vinnaren av Svenska Ljuspriset koras den 9 september, på Berns Salonger i Stockholm. Juryn har gjort sin bedömning utifrån kriterierna komplexitet, belysningsidé, utfall och upplevelse samt genomförande. Bidragets energieffektivitet finns också med i bedömningen. Juryn vill se projekt som är intressanta när det gäller bland annat brukaraspekter, tekniska lösningar och driftsekonomi.

I år har juryn haft en tuffare uppgift än under tidigare år.

– Det är oerhört roligt att så många tävlingsbidrag lever upp till våra högt ställda krav på att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Den mycket höga nivån på tävlingsbidragen har gjort det extra svårt för juryn att utse finalisterna i år, säger juryns ordförande Britta Kruuse.

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet, tillsammans med tidningen Ljuskultur.

FAKTA

Finalisterna

• Banbelysningen på Solvalla:
När anläggningen projekterades var kravet att den skulle klara av modern tv-produktion i exempelvis HD-, 3D-och 4K-kvalitet. Banbelysningen består av 387 armaturer placerade på läktartak samt master. Anläggningen går att tända i olika steg för att kunna anpassa belysningsnivån efter aktivitet, och optimera energiförbrukningen.

• KB (Kungliga Biblioteket) Annexet i Stockholm:
Annexet består av tre underjordiska våningar med en enda dagsljuslanternin. Visionen för ljuset i KB Annexet var att samspela med arkitekturen och anpassa belysningen till de olika aktiviteter som pågår i byggnaden.

• Delfinshowen Life i Kolmårdens djurpark:
Visionen var att använda och integrera tekniken i en föreställning där inte publiken i första hand tänker på de visuella effekterna i sig, utan upplever att tekniken leder ”en berättelse”.

• Sölvesborgsbron:
Bron är Europas längsta gång- och cykelbro och sträcker sig över Sölvesborgsviken mot det nya bostadsområdet Ljungaviken. Belysning har satts med hänsyn till fågellivet och inspirerats av deras flyttmönster över året. På så sätt ändrar bron karaktär över året och dygnet.