De vann energipris med styrning och belysning

Publicerad 3 jul 2014, 14:37 | Uppdaterad 15 apr 2021

Landstinget Uppsala vann Energismart Awards 2014 i kategorin kund, och belysningsföretaget Helvar vann som leverantör. Energismart Awards delas ut av elteknikgrossisten Elektroskandia.

Juryn ansåg att Landstinget Uppsala, med sitt fastighetsbestånd på 700 000 kvadratmeter, jobbat ”metodiskt och målmedvetet mot sina energibesparingsmål”.

”Landstinget har använt ny teknik och LED-belysning och smarta styrningar för optimal energibesparing. Deras medvetenhet och kontinuitet i sitt arbete är ett föredöme”, löd motiveringen.

– Vi jobbar hårt med att sänka vår energiförbrukning per kvadratmeter. Vi har valt att byta ut vår belysning till LED, som är den bästa produkten såväl drifts- som underhållsmässigt.Energibesparingen är en bonus. Vi kan styra LED hårdare än lysrör, vilket är en stor bidragande orsak till vår besparing. Inom två år ska all belysning i våra fastigheter vara LED, säger Fredrik Sadjak, systemförvaltare på enheten El-Tele på Landstinget Uppsala.

Helvar vann för att förtaget, enligt juryn, ” ligger i framkant gällande smarta belysningslösningar”.

– Helvar är helt fokuserat på styrning av belysning, är ledande på området och efterfrågan på våra system ökar hela tiden. Tidigare användes belysningsstyrning bara för att styra, men idag inser allt fler att det även finns möjligheter till att göra stora energibesparingar med våra lösningar. Belysningsstyrning blir allt mer integrerat i Building Management Systems och där har vi en fördel då vi är det enda fabrikatet som går att ansluta till BMS med Niagara-standard, som många fastigheter är utrustade med, säger Thomas Eliasson, kundansvarig på Helvar.