Med mottot ”god kommunikation”

Publicerad 28 apr 2014, 14:43 | Uppdaterad 24 feb 2021

Tjeders i Malmö är kända för sina system för säkerhet och informationshantering. Företagets motto är ”god kommunikation”. Vikten av lättillgänglig och rak kontakt genomsyrar hela företaget – från dess produkter och marknadsföring till kontakten mellan personalen. ”Tjeders anda” är ett arv från grundarna själva som inte bara visar sig i en tydlig stolthet och fin gemenskap hos de anställda utan också i en gedigen affärsverksamhet. 

Det finns bara en ingång in till Tjeders – och genom den går alla som arbetar här, oavsett om de sitter på kontoret eller i produktionen. När Tjeders nya lokaler i Malmköping ritades, var den bakomliggande tanken att alla som kom till jobbet skulle känna sig delaktiga och lika viktiga, så att de kan upprätthålla en god kommunikation. Teoretiskt hade alla redan lika mycket att säga till om eftersom Tjeders är personalägt, och varje anställd har en andel i företaget, men rent praktiskt var det en viktig detalj för att öka känslan av samhörighet, förklarar Marie Svensson, företagets VD.

Två gatlyktor i gammaldags stil hälsar välkommen innanför dörrarna på Tjeders. Flera vägskyltar visar var besökaren ska gå för att hitta rätt. Huset är inte så stort men man skulle kunna gå vilse eftersom produktion och kontor ryms under samma tak

Det känns lite som att stå i en gammal stad där atmosfären känns familjär. Displayen uppe på väggen rakt framför visar tydligt var man är och vad som sker här. Röda digitala bokstäver berättar att Tjeders tillverkar larm- och kallelsesignalsystem och har tre affärsområden: Vård och säkerhet, kontor och handel samt komponenter. Här görs det mesta in-house, inklusive displayen i foajén. Alla delar i företaget skapar en helhet som personalen är stolt över.

Vi gör saker här som ska underlätta för folk att få kontakt med varandra, och för att hjälpa folk som behöver det, som att exempelvis patienter på sjukhus ska få snabb hjälp med våra signalsystem.
Christer Pehrsson, säljare.

Enligt Marie Svensson är personal och produkter företagets främsta styrkor. Att de gör det mesta av produkttillverkningen själva är en viktig ingrediens i företagets framgång. Här formsprutar de bland annat plastdetaljer, gör formverktyg, tryck och textsättning för att kunderna ska kunna få skräddarsydda produkter efter behov.

– Förr gängade vi även skruv. Den tidigare ägaren Lars-Axel Tjeder brukade skoja och kalla oss för ’Svagströms skrädderi’, säger Christer Pehrsson och skrattar åt minnet.

I dag är efterfrågan så stor att företaget inte kan göra allt själva, kretskorten köps till exempel in utifrån, men Tjeders gör fortfarande mycket jämfört med konkurrenterna, enligt Christer Pehrsson. Marie Svensson berättar att det ibland är svårt att hinna med efterfrågan på företagets produkter. Därför har Tjeders valt att inte satsa rejält på exportmarknaden ännu. 85-90 procent av försäljningen ligger fortfarande i Sverige.

På frågan om det är svårt att komma överens eftersom företaget ägs av de anställda tillsammans svarar Christer Pehrsson snabbt att det absolut inte är några problem:

– Vi driver det som ett aktiebolag och använder fackets principer vad gäller löner. Majoriteten är med i något av facken IF Metall eller Unionen.

Marie Svensson säger att det är viktigt att de anställda ser varandra och lyfter frågor på en gång om det blir någon irritation.

Vi försöker ha en rak kommunikation. Men det är inte bara gulligull här, det hettar till ibland och det tycker jag är bra. Om alla skulle vara överens jämnt skulle jag bli orolig, det är ju det som driver oss framåt.
Marie Svensson

Förutom en tydlig produktstolthet är personalens välbefinnande hög prioritet.

– Det är många som tror att en industri ska vara smutsig och bullrig, men så har vi ju det inte här, säger Marie Svensson.

Nej, inte är det någon klassisk fabriksmiljö som möter besökaren hos Tjeders. Inne i produktionshallen är det tyst, ljust och rent. Inredning och aktiviteter är väl genomtänkta för att det ska kännas trevligt att komma till jobbet. Alla fikar samtidigt varje dag och på fredagar får en person från produktion och en från kontoret tillsammans organisera frukostmackan.

Relaxavdelningen med bastu och massagestol runt hörnet kan nyttjas av alla. Att gå till massör och naprapat är rejält subventionerat av Tjeders, som också uppmuntrar personalen att röra på sig och äta hälsosamt.

När Robert Nyström, den yngsta och sist anställda här, kom till Tjeders blev han förvånad över arbetsmiljön.

– Det är så lugnt och skönt här inne, verkligen inte som man tänker att en vanlig industri ska vara, säger han samtidigt som han sätter sig på sin ESD-stol och trär jordningsarmbandet över handleden för att minimera risken att leda statisk elektricitet.

Robert Nyström fick först praktikplats på Tjeders under tiden som han gick elektronikprogrammet på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen. Direkt efter studenten blev han erbjuden fast anställning. Roberts arbetsuppgifter är bland annat att testa, löda och montera samt packa produkterna när de är klara.

– Jag sköter mitt, lyssnar på musik och pillrar med sådant som vi också gjorde i skolan och som jag gör hemma på fritiden, säger han.

Det enda negativa är att han saknar jämnåriga, men han säger att han tror att det kanske gör honom ännu mer effektiv än om han skulle ha andra i sin ålder att prata med.

– Men du har ju raster då du kan prata, flikar Marie Svensson in.

Att man värnar om varandras välmående genomsyrar stämningen på Tjeders:

– Jag har haft Tjeders som familj längre än familjen därhemma, säger Christer Pehrsson som liksom Robert Nyström och många andra här startade sin yrkeskarriär på Tjeders. Då var han 19 år och året var 1969.

– Det var mitt första jobb och det lär bli mitt sista också, säger han och skrattar.
När Christer startade ritades manualer, komponenter och inkopplingsscheman i tusch. Nu används datorer för sådant och mycket annat har utvecklats sedan dess, men det som har gjort att han stannat så länge har inte lika mycket med tekniken att göra som med att han trivs så väl på jobbet.

– Det är ett roligt jobb, man har många kompisar och det är lätt att kommunicera med alla. Jag vet inte hur det ska gå till att gå i pension.

Christer Pehrsson är inte den enda som har arbetat länge på Tjeders. Många av de anställda har varit här lika länge eller längre. Företaget firade just av två medarbetare som hade varit på Tjeders i över 50 år. 67 år är gränsen för när en anställd måste gå i pension enligt Tjeders policy.

Conny Carlsson sitter i ett angränsande rum framför en formsprutningsmaskin som gör plastdetaljer. En annan lite större maskin här inne gör textsättningen på apparaterna via tampongtryck för att exempelvis få till en nödsignal. Bland dessa maskiner känner han sig hemma, inte så konstigt kanske eftersom han har gjort ungefär samma sak i 41 år. Han förklarar att det är den familjära stämningen som gör att han stannat så länge.

Att personalen trivs märks inte enbart på att de stannar länge, de sjukskriver sig väldigt sällan.

– Endast en person är sjukskriven på deltid för tillfället, säger Marie Svensson, som själv startade sin karriär på Tjeders, som ekonomichef 1997.

Efter att båda grundarna Lars-Axel och Lena Tjeder gått bort på mitten av 80-talet följde en period då flera hann prova på rollen som VD. 2004 valde styrelsen Marie Svensson till befattningen.

När Lena Tjeder gick bort testamenterade hon företaget till personalen. Det enda som stod i testamentet var att företaget skulle drivas i Lars-Axel och Lena Tjeders anda och att det fanns en vilja om att det skulle bli en stiftelse. En kort beskrivning av hur det skulle gå till när kandidaterna till stiftelsens styrelse skulle väljas fanns med, men ingenting annat.

Personalen respekterade de förra ägarnas vilja och skapade tillsammans reglerna för hur de skulle gå till väga. Resultatet blev ett personalkooperativ som värnar om allas välmående.

– Lars-Axel var stolt över sitt livsverk – att fixa saker som blir bra för folk. Det är det vi försöker föra vidare, säger Christer Pehrsson avslutningsvis.

FAKTA

Tjeders

• Tjeders har 29 anställda och är nu igång med att rekrytera en marknads-/försäljningschef och en programmerare.

• Förutom att tillverka sina egna produkter hålls även produktutbildningar för elinstallatörer på Tjeders i Malmköping.

• Omsättningen uppgick till 37,3 miljoner kronor år 2012. Då hade företaget 28 anställda.

• Vinstmarginalen samma år var 5,1 procent.

Tjeders Historia

1942 Lars-Axel Tjeder startar företaget som då heter Automatiskt Brandlarm AB, och ligger i en källarlokal i Stockholm.

1949 flyttar verksamheten till Malmköping.

1958 Bildas dotterbolaget Tjeders Industri AB.

1989 Företaget blir personalägt.

2009 blir företaget ISO 9001-certifierat.

2012 blir företaget ISO 14001-certifierat.