Klätterträning för rätt kompetens

Publicerad 28 apr 2014, 09:27

En ny övningsanläggning för högspänningsarbete har invigts i Trollhättan. Anläggningen är resultatet av ett tio år långt samarbete mellan Vattenfall, Trollhättan Energi och Kunskapsförbundet Väst. Syftet är att ge både gymnasieeleverna på Magnus Åbergsgymnasiets el- och energiprogram och Vattenfalls personal möjlighet att träna på riktigt högspänningsarbete.

Två liknande anläggningar finns även i Jokkmokk och Hallsberg.

– Sett ur utbildningsperspektiv är det här jättebra, både för skolan och för oss själva. Det är nödvändigt för vår personal att få träna, inte minst vad gäller säkerheten, säger Olle Ågren, utbildningsansvarig inom Vattenfall University på Vattenfall Services Nordic AB till Ttelas nätupplaga.

Anläggningen har kostat en halv miljon kronor och nu går det att träna på klättring i stolpar och reparation och byte av ledningar och transformatorer. Stolparna är mellan tio och tolv meter höga och spänningen i ledningarna runt 12 000 volt.