Företag kan spara miljoner på rätt installationer

Publicerad 22 apr 2014, 11:03

Tranås kommun har gjort en kartläggning av 60 företag som visar att företagen kan spara tolv miljoner kilowattimmar – och lika mycket i pengar – genom ofta enkla energiåtgärder.

Hans Heldring, branschekonom på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO), säger att undersökningen är en påminnelse till elinstallatörer.

– Det här vet vi på EIO naturligtvis sedan tidigare, men undersökningen är ännu en påminnelse för alla elinstallatörer om hur många affärsmöjligheter och hög potential till bättre lönsamhet det finns i att hjälpa kunderna med information och kompetens. Var med och stötta kunderna, visa hur installationerna kan hjälpa dem, säger han.

Fredrik Skaghammar, miljöchef på Tranås kommun, säger till Sveriges Radio att trots att många företag genomfört åtgärder tidigare så finns det fortfarande en stor potential att spara pengar.

Kartläggningen visar alltså att företagen kan spara tolv miljoner kilowattimmar och det kan motsvara lika mycket i pengar.
Fredrik Skaghammar


Sedan ett par år tillbaka
driver Tranås kommun projektet Tranåsmodellen, med ambitionen att hjälpa företag att spara energi. Det handlar om allt från enkla åtgärder till lite större investeringar.

– Det är väldigt blandat. Allt från att saker inte står och går när man går från jobbet, att man slår av belysning, ventilation och maskiner, till dyrare investeringar i ny belysningsarmatur och isolering, säger Fredrik Skaghammar.