Energimiljarder till privatpersoner och företag

Publicerad 1 apr 2014, 11:22

Omkring 400 miljoner kronor om året ska användas till energieffektivisering och förnybar el till privatpersoner och företag. Det är 20 procent av Sveriges fondpengar från EU.

– Vi har väldigt goda möjligheter att använda energin mer effektivt i våra lokaler, i industrin och också som privatpersoner, säger energiminister Anna-Karin Hatt till Sveriges Radio.

– Det är en mycket tydlig prioritering som regeringen gör, och som hela EU gjort, där vi säger att en hel del av pengarna i det nya regionalfondprogrammet ska gå till att ställa om till ett hållbart samhälle, fortsätter hon.

Satsningen är en kraftig höjning. Tidigare uppgick fonder för energisparande och förnybar el till runt 80 miljoner kronor om året. Nu blir det alltså 400 miljoner kronor varje år under en sjuårsperiod, till och med 2020. För hela perioden blir det 2,7 miljarder. EU bidrar med ena hälften och svenska staten med den andra.

Hälften av pengarna går till lokala satsningar, 25 procent går till förnybar el och 25 procent till en nybildad grön fond för riskkapital till ny miljöteknik.