Kraven på digitala ritningar ökar

Publicerad 26 mar 2014, 13:55

Inom industrin är det redan standard att ritningar levereras digitalt. Men i framtiden kommer de även att behövas för mindre jobb. Det spår Anders Axelsson på Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter. Som tur är finns det kurser i att göra ritningar på datorn.

Idag är det standard att blivande elkonstruktörer lär sig göra ritningar på datorn med hjälp av ett CAD-program. CAD står för Computer Assisted Design, ett hjälpmedel som i sig inte är nytt. Däremot utvecklas programmen hela tiden, och numera finns det flera som är speciellt avsedda för att göra ritningar inom el, bygg och vvs.

– En stor fördel är att det går betydligt snabbare att jobba i CAD än för hand. Ritningarna blir tydligare, och programmen har en massa smarta funktioner. Till exempel kan de räkna ut materialåtgången för kablar och komponenter, säger Anders Axelsson, kursansvarig på EUU – Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter.

På EUU går det bland annat att läsa ”CAD-teknik el”, en tvådagarskurs som riktar sig till personer som är elektriker i grunden, och som vet hur en ritning ska se ut, men vill kunna göra den digitalt. Kursdeltagarna är ofta konsulter som jobbar med projektering, elektriker som vill börja jobba med konstruktion, och företagare som vill kunna ändra i dokument som skapats av en konsult.

Anders Axelsson påpekar att det absolut går att lära sig tekniken själv, men att det finns en del fallgropar. Till exempel finns det risk att den som är självlärd inte använder de smarta funktioner som finns i programmen.

– Man kanske klipper och klistrar in en byggritning i en elritning, istället för att länka in den. Då blir det svårt om byggritningen uppdateras, säger Anders.

En annan risk är att ritningarna blir otydliga.

– Vi brukar skämtsamt prata om ”ritetik”. Det är de oskrivna regler som finns för hur man ritar så att det blir tydligt, och för att någon annan kan använda ritningarna i framtiden.

Licenserna för de avancerade programmen kostar en bra slant men är ett måste för företag som ägnar sig åt projektering, där det är krav på att ritningarna levereras digitalt och enligt en speciell standard. En anledning är att även arkitekter, VVS- och byggfirmor har digitala ritningar, och genom att slå ihop dem går det till exempel att se om det finns konflikter mellan el- och rördragningar. Dessutom ändras ofta saker i byggprojekt, och då måste det gå snabbt att uppdatera alla ritningar och se hur de påverkar varandra.

– Det blir svårt om de bara finns på papper, förklarar Anders.

Däremot kan företag som jobbar med mindre projekt och mot privatpersoner välja enklare och billigare program, speciellt om det räcker med att leverera en utskrift. Men Anders är övertygad om att även privatkundernas krav på digitala handlingar kommer att öka.

– Den som köper en ny villa idag får oftast all dokumentation digitalt. När det sedan är dags att bygga om eller sätta upp ny belysning kommer husägaren vilja få den digitala filen uppdaterad, inte en pappersritning från installatören, säger han.

 

FAKTA

Fördelar med CAD

Snabbhet: Att skapa och ändra ritningar på datorn går betydligt snabbare än att sitta med papper, penna och linjal.

Snyggt och tydligt: Så länge programmen används på rätt sätt, med ”god ritetik”, blir ritningarna snygga och tydliga och kan enkelt lämnas över till andra.

Möjlighet att samgranska: Genom att lägga ihop elritningen med till exempel ventilationsritningen kan programmet se om det finns konflikter mellan dragningarna.

Räkna ut längder: Programmet kan även räkna ut hur långa alla kanaler och kablar måste vara. Fast då gäller det att ritningen är gjord i 3D, för om den är i 2D syns det inte hur långt de sträcker sig vertikalt.

Räkna ut mängder: Genom att produktidentifiera alla komponenter och kablar kan programmet skapa en mängdlista.

Enkel prissättning: Mängdlistan kan importeras i ett kalkylprogram, som räknar ut vad materialet kommer att kosta.

Omedelbar distribution: Ritningarna kan snabbt och enkelt göras om till pdf och e-postas. På så sätt kan montörer på ett bygge blixtsnabbt få uppdaterade filer till sina läsplattor.

Inget pappersarkiv: Ritningarna förvaras digitalt.

FAKTA

Utbildningar i CAD

• Alla programutvecklare har utbildningar i hur deras produkter används.

• EUU, Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter har en tvådagarskurs i CAD-teknik el, som hålls i Nyköping.