Ett oumbärligt hjälpmedel

Publicerad 31 mar 2014, 15:15

Snabbt, enkelt och ett bra hjälpmedel för att kalkylera. Det är Anders Sidéns erfarenhet av att arbeta med CAD.

– Att rita för hand vore som att gå tillbaka till stenåldern, menar han.

Anders Sidén jobbar på Sydsvenska elanläggningar, SSE, i Blomstermåla. Förra våren gick han kursen CAD-teknik el på EUU, Elbranschens utvecklings- och utbildningscenter.

– Många av oss har gått kurser för att vidareutveckla oss själva. Det är viktigt, för det händer hela tiden nya grejer inom el och tele, säger han.

Anders är elektriker i grunden men arbetar nu med projektering och kalkylering. Bland annat gör han ritningar åt bolagets montörer när de ska ut till småhus och entreprenader.

Senaste projektet var en tvåvåningsvilla där arkitekten skickade sin CAD-fil till Anders, som ritade installationerna för data, belysning och el ovanpå den. Programmet han använder heter Magicad, och är speciellt framtaget för elritningar.

– Förutom att det går snabbare och enklare än att rita för hand så är det ett bra hjälpmedel när jag kalkylerar. Till exempel kan jag klicka på en kabel och se hur många meter som går åt. En annan fördel är att jag kan binda olika grupper till en central, och utifrån det generera ett centralschema, säger Anders, och tillägger:

– Rita för hand med penna och linjal slipper man nu. Det vore som att gå tillbaka till stenåldern.

FAKTA

Flera CAD-program att välja mellan

CAD-programmen för elkonstruktion finns i många prisklasser, från 11 000 kronor per licens och uppåt. Här är de vanligaste.

Autodesk
Bygger på programmet Autocad, och är något av en standard inom industrin. I början användes Autodesk främst för installationsritningar, men nu har det även kommit moduler för att rita kretsscheman.

Mer information: Autodesk.com
Prisklass: Hög

Magicad
Är en påbyggnadsmodul till Autocad. Används för att projektera el-, belysning-, data- och telekommunikationssystem samt kretsscheman.

Mer information: Magicad.com
Prisklass: Hög

Eplan och Elprocad
Två program från olika tillverkare som främst används för att rita kretsscheman till industrin, men också har moduler för installationsritningar. Elprocad finns i olika prisklasser och kan därför även passa mindre företag.

Mer information: Eplan.se och Elprocad.com

Prisklass: Medel

Easy El och Fast El
Tillverkas båda av PK Data. Easy El används för installationsritningar och Fast El för kretsscheman, centraler och apparatskåp. Programmen har inte alla inbyggda data som en del kunder kräver, men funkar utmärkt för att skapa utskrifter och digitala handlingar som inte ska hämtas in i andra program och system.

Mer information: Pkdata.se
Prisklass: Låg