Logga in

ABB stärker elnätet för 315 miljoner

Publicerad
18 mar 2014, 10:28

ABB har fått en order värd runt 315 miljoner kronor från Svenska Kraftnät, på leverans av tre transformatorstationer för 400 kV. Svenska Kraftnät vill förbättra elleveransen till konsumenterna.

En transformatorstation i Sydsverige, en Sege för 400 kV, ska bytas ut för att förbättra nättillförlitligheten och kvaliteten i elleveranserna till Skåneregionen. I Norrland ska två nya transformatorstationer för 400 kV, Djuptjärn och Högnäs, säkra elleveranserna till Kalix. Högnäs ska också underlätta integration av förnybar vindkraft till elnätet i Västerbotten.

Stationerna är planerade att tas i drift 2015.

ABB:s uppdrag omfattar konstruktion och leverans av tre högspända AIS-stationer, eller luftisolerade ställverk. I leveransen ingår en rad produkter och system för högspänning, bland annat en frånskiljande brytare som integrerar den frånskiljande funktionen i brytaren och därför undanröjer behovet av två separata frånskiljare. Detta gör det möjligt att minska stationerna i storlek med upp till 50 procent.

Transformatorstationerna ska också utrustas med ABB:s kontroll- och skyddssystem och med annan högspänningsutrustning.

– Transformatorstationerna kommer stärka nättillförlitligheten och göra kraftöverföringen effektivare i syfte att förbättra elkvaliteten för konsumenterna, säger Per Eckemark, chef för ABB:s division Power Systems i Sverige, i ett pressmeddelande.