Logga in

Stor finsk spelare köper Kungälvs Rörläggeri och Inter El

Publicerad
18 dec 2018, 15:53

Genom dagens förvärv tar bolaget med 3 000 anställda i Finland och St Petersburg sitt första kliv på svensk mark. ”Vill erbjuda alla tekniska tjänster för fastighetens hela livslängd även i Sverige.”

Finska Are etablerar sig i Sverige genom att köpa Kungälvs Rörläggeri med omkring 240 anställda. Företaget fortsätter som en självständig del av Are-koncernen under varumärket Kungälvs Rörläggeri.

Mer Norden: Bravidas förvärv av Peko Group 2015

Förra året omsatte Kungälvs Rörläggeri cirka 440 miljoner kronor och är därmed den näst största medlemmen i Comfortkedjan efter Climat 80.

Kungälvs Rörläggeri finns på sju orter i Sverige, Kungälv, Göteborg, Stockholm, Malmö, Borås, Stenungsund och Gårdsten. I koncernen ingår även dotterbolaget Inter El, som utför elinstallationer i Göteborgsregionen och har omkring 20 anställda.

Finskt bolag köper Veolia

Företagets nya ägare Are är en branschledande totalteknisk aktör i Finland med uppemot 3 000 anställda på 25 orter samt ryska S:t Petersburg. Are erbjuder allt från projektering till implementering, idrifttagning, kontinuerligt underhåll och modernisering.

Ares omsättning ökade till 3,8 miljarder kronor förra året och företagens totala omsättning för 2018 beräknas bli 4,5 miljarder kronor.

Båda företagen är familjeägda. Are har funnits i 105 år och Kungälvs Rörläggeri i 85 år.

– För oss var det viktigt att få en ägare som vill utveckla verksamheten och skapa tillväxt på lång sikt och med lokala styrkor. Eftersom Are är ett familjeföretag förstår de våra värderingar. Tillsammans kommer Are och Kungälvs Rörläggeri att bli en viktig aktör i Norden, vilket öppnar upp helt nya möjligheter för både vår personal och våra kunder, säger Thomas Andersson, styrelseledamot i Kungälvs Rörläggeri, i ett pressmeddelande.

Organisk tillväxt noll procent

Kungälvs Rörläggeri har under de senaste åren utökat sin verksamhet bland annat i Stockholm och Malmö.

– Jag är glad över att vi genom företagsförvärvet får en möjlighet att fortsätta växa tillsammans med Are. Vi kommer att ha ett stort behov av ny arbetskraft allteftersom vi utvidgar vår verksamhet, säger Ulf Andersson, vd för Kungälvs Rörläggeri.

Företagsköpet kommer inte att påverka personalen eller medföra några förändringar i den operativa ledningen. Kungälvs Rörläggeri kommer även i fortsättningen att ledas från Sverige.

– Vi är mycket imponerade av kunskaperna hos personalen på Kungälvs Rörläggeri och siktar på att utöka vår verksamhet ytterligare i Sverige. I framtiden vill vi erbjuda alla tekniska tjänster för fastighetens hela livslängd även i Sverige, säger Ares vd Heikki Pesu.

Läs mer: Bolagsköp i Finlands svenskbygd

Are ingår i Conficap-koncernen. Kungälvs Rörläggeri kommer fortsatt att ingå som ett medlemsföretag i Comfortkedjan.

­–   Att Are blir en del av Comfortkedjan och den svenska marknaden är positivt. Jag ser mycket positivt på att det kommer in en ny stark som vill utveckla Kungälvs Rörläggeri vidare, säger Göran Swederus, vd för Comfort.