Logga in

Flexibel ljuskälla och smarta solceller tog priset

Publicerad
9 feb 2017, 13:06
| Uppdaterad
15 apr 2021

En ultratunn ljuskälla till cancerbehandlingar och energieffektiva solceller till Internet of Things. Företagen bakom bägge affärsidéerna är med och tävlar i den så kallade 33-listan om att bli Sveriges mest innovativa företag.

33-LISTAN Ljusemitterande elektrokemisk cell (LEC) är en teknik som har varit känd sedan mitten av 1990-talet. Ludvig Edman, en av Luna LEC:s grundare, leder en forskargrupp i Umeå. För några år sedan kom genombrottet:

– Vi har hittat rätt förhållande mellan ljusemitteraren och elektrolyten. Vi har också upptäckt ett sätt att använda grafen som elektrod, vilket gör det möjligt att konstruera en helt metallfri ljuskälla, säger vd Patric Stafshede till tidningen Ny Teknik.

Medicinteknikföretag blir de första kunderna. Det som lockar dem är en ljuskälla som är tunn och flexibel.

”Vissa cancerbehandlingar aktiveras med hjälp av ljuskällor. För instrument som ska användas i kroppen är vår teknik, tunn som 2–3 kopieringspapper, en stor fördel.”

Anders Sandström, teknisk chef på Luna LEC

– Vissa cancerbehandlingar aktiveras med hjälp av ljuskällor. För instrument som ska användas i kroppen är vår teknik, tunn som 2–3 kopieringspapper, en stor fördel, säger Andreas Sandström, teknisk chef hos Luna LEC, till Ny Teknik.

Mattias Josephson, vd för Epishine.

I Linköping utsågs solcellsföretaget Epishine nyligen till årets första 33-vinnare i Linköping. Epishine, som har specialiserat sig på energieffektiva och metallfria solceller, grundades i juni förra året. Företaget baserar sin verksamhet på mångårig forskning inom organiska solceller. Företaget har kommersialiserat tekniken, som utvecklats av bland annat professor Olle Inganäs.

Epishine ser två marknader framför sig: strömförsörjning av uppkopplade Internet of Things-saker och solceller i Afrika.

– Inomhus är vi redan nu bättre än de vanliga, kiselbaserade solcellerna, samtidigt som vi är väldigt tidiga i vårt optimeringsarbete, säger vd Mattias Josephson till Ny Teknik.

Företagen som vinner regiontävlingarna går vidare till finalen i Stockholm den 4 april.

33-listan av Ny Teknik och Affärsvärlden. Målet med listan är sedan starten 2008 att hitta och lyfta fram unga, innovativa svenska bolag som har potential att bli morgondagens storstjärnor.

FAKTA/33-listan

  • 33-listan görs av tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden.
  • Målet med listan är sedan starten 2008 att hitta och lyfta fram unga, innovativa svenska bolag som har potential att bli morgondagens storstjärnor.
  • Bland de tidigare prisbelönta företagen märks storheter som Spotify och numera Microsoft-uppköpta Mojang.