Soljätten hade 120 anställda och drog in kvarts miljard – sedan gick proppen ur
För två år sedan exploderade solcellsföretagets omsättning och de var som mest över 120 anställda. Men trots att de tjänade mycket pengar gick de med förlust och nu har Sun4Energy gått i konkurs.
Bolaget ingår i börsnoterade Niutech Group och grundades för 2015. För två år sedan växlade de upp ordentligt och gick från en omsättning på 80 miljoner till 280 miljoner. Men satsningen bar sig inte. Årsredovisningen för 2023 avslöjar en förlust på 18 miljoner kronor. Sedan dess har det bara blivit tuffare och nu har firman förklarats i konkurs vid Örebro tingsrätt.
Läs också:
70-miljonersbolag i konkurs – ”Många sömnlösa nätter”
Läs också:
Åh nej! Beställaren har gått i konkurs – vad gör vi?
– Det är för tidigt att säga vad det beror på just nu. Men de har uppenbarligen lidit av en lågkonjunktur i största allmänhet och har sett omsättningen minska under den här perioden. De har dragit ned på kostnader och personal men det räckte inte. Det är ett mönster vi känner igen från snart sagt alla branscher, säger konkursförvaltaren, advokat Pierre Pettersson.
Enligt honom är det i runda tal färre än 50 anställda kvar i bolaget. När de stod på toppen av sin bana fanns det över 120. Då installerade de enligt egen utsago i snitt en solcellsanläggning i timmen året runt.
Verksamheten var pågående vid konkursutbrottet och nu arbetar konkursförvaltaren med att kolla upp vilka uppdrag och jobb som är pågående och kan slutföras.
– Orderbeläggningen är relativt hög. Det är ett helt spektra av projekt, i vissa fall är inget arbete utfört, det finns bara en beställning lagd. Sedan har du installationer efter hela skalan ända bort till att det i princip är helt färdigställt och återstår mer eller mindre att ansluta sista kabeln eller trycka på sista knappen. Det är många jobb till antalet som är i olika skeden. Det är en stor uppgift inledningsvis att få grepp om det och försöka göra det bästa av den situationen. Finns det något vi kan slutföra så är det konkursboets avsikt att göra det, säger Pierre Pettersson.
Han håller också på med att inventera tillgångar och skulder. Personer som är intresserade av olika saker i rörelsen har redan hört av sig.
– En del vill köpa några släpvagnar, andra hela inventarier, några vill överta kundkontrakten och ytterligare vissa vill titta på hela rörelsen. Det är ofta ganska assymetriskt intresse men vi tar till oss alla intressenter och ser vad vi i slutändan kan sälja.
Finns det någon chans att verksamheten överlever i ny regi?
– Som konkursförvaltare går man in i det med alla dörrar öppna så svaret blir ja. Förhoppningen finns, i andra änden så kan man säga att bolag går i konkurs av en anledning och om marknaden är mättad så blir det svårt. Intresset ligger kanske snarare i tillgångarna, att köpa fordon, maskiner, utrustning.
Läs också:
Elfirma gick under av ”brakförlust” – 22 anställda drabbas
Niutech meddelar också samtidigt att det betydligt mindre bolaget Niutech Sol och Energi, med bara ett fåtal anställda, också har gått i konkurs.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen