Logga in

Så kan bilen användas som hembatteri

Publicerad
26 maj 2025, 05:00
| Uppdaterad
23 maj 2025

Att använda elbilen som energilager i hemmet eller som en resurs för att stödja elnätet är inte längre en utopi. En fungerande lösning finns vid en villa i Täby.

Bakom lösningen står två svenska företag – Ferroamp och Varbergs Energi. De båda bolagen samarbetar sedan ett drygt år kring stödtjänster i och med att Ferroamps Energy Hub och batterilager kan anslutas till Varberg Energis tjänst Flex Batteri. I det sammanhanget är aggregatorn Ntricity också med på ett hörn.

Mer om tekniken:
Här är nya sättet att ladda elbilen – med likström

Nu har de båda bolagen tagit tekniken ett steg längre och skapat en lösning som täcker hela kedjan från elbil till elnätet. Lösningen demonstrerades nyligen i Täby där en Teslaägare med solpaneler på sin villa och Ferroampteknik för att ta hand om solelen och lagra den också fått företagets nya dubbelriktade likströmsladdare installerad. Varberg Energi bidrar med sin plattform X2X som ger elhandelskunderna möjlighet att sänka sina kostnader och finna nya intäkter från sin överskottsel.

Björn Jernström grundade Ferroamp.

– Beroende på vad som för tillfället är mest lönsamt kommer elbilsladdaren att växla mellan att optimera elanvändningen i fastigheten och att bidra med kapacitet på olika energimarknader, säger Björn Jernström, Ferroamps grundare. Han poängterar att det finns en enorm potential för att stabilisera elnätet med hjälp av elbilsbatterier och ser elbilen som en naturlig del av det smarta hemmet.

Demonstrationen visar att tekniken finns på plats för att utnyttja potentialen i V2G. Det som nu återstår för att det hela blir verklighet är att Svenska Kraftnät godkänner lösningen och att biltillverkarna implementerar standardprotokollet ISO 15118-20 i bilarnas ombordladdare samt att de också tillåter att bilarna laddas ur.

Lång väntan:
Elbilen som hembatteri – här är 5 skäl till att det dröjer

– Här finns frågor kring garantier och kring hur stor del av bilens batterikapacitet som ska få utnyttjas, förklarar Björn Jernström.

När det gäller batteriets livslängd har Ferroamp sett att så länge man håller sig inom 20-60/70 procent av batteriets laddnivå så påverkar inte i- och urladdning inte batteriets livslängd nämnvärt, utan det kan till och med ha en gynnsam effekt.