Logga in

Nytt pantsystem för byggbranschen

Publicerad
12 maj 2025, 04:48
| Uppdaterad
9 maj 2025

Det är för mycket slit- och släng i byggbranschen, tyckte företaget Amiga och inrättade ett pantsystem för bygghjälpprodukter. Det har nu gjort dem till en av vinnarna av nya Svenska Energipriset.

Ett pantsystem för bygghjälpprodukter ledde till ett hedersomnämnande för företaget Amiga i nyinstiftade Svenska Energipriset. Priset delades ut för första gången under mässan Elfack i Göteborg.

”Det är kvitto på att vi har gjort någonting rätt. Vi har sett problematiken med slit- och slängkulturen i byggbranschen. Och för att lösa det tillgängliggör vi återbruk…”

Kristian Skoog, Amiga

Mer från Elfack 2025:
Ny laseravståndsmätare: ”Slipper trycka in instrumentet mot väggen”

Läs också:
Elinstallapodden sänder live varje dag på Elfack

– När ett bygge är klart kan det vara svårt att hantera alla produkter som används temporärt under byggtiden. Därför vill vi ge möjligheten att panta produkterna. Vi tar tillbaka, reparerar, servar, tvättar och gör i ordning så att produkterna blir som nya. Sedan går de att sälja igen, säger Kristian Skoog, vd på Amiga som tagit fram lösningen Amiga Reuse.

Produkter som ingår i det nya pantsystemet är till exempel belysning, arbetslampor, skarvkablar, byggcentraler och grenuttag. Man betalar några kronor extra vid inköpet och får tillbaka panten när produkterna lämnas in, ungefär som för metallburkar och Pet-flaskor.

Juryns motivering är bland annat att de cirkulära flöden som Amiga Reuse skapar löser ett stort problem för byggbranschen. Det som historiskt räknats som avfall blir istället en resurs, vilket minskar klimatpåverkan och sparar material, energi och kostnader.

– Hedersomnämnandet betyder jättemycket för oss. Det är kvitto på att vi har gjort någonting rätt. Vi har sett problematiken med slit- och slängkulturen i byggbranschen. Och för att lösa det tillgängliggör vi återbruk genom den här cirkulära affärsmodellen, säger Kristian Skoog.

Prisen i de två andra kategorierna, juryns val och besökarnas val, gick till Hitachi Energy och dLab.

Hitachi Energy vann juryns val för sin vätgasgenerator Hyflex som minskar utsläpp, bidrar till energiflexibilitet och möjliggöra hållbar elförsörjning även där tillgången till elnät är begränsad.

Besökarnas pris, baserat på röstning under mässan, gick till dLab och deras plattform för kraftnätsanalys. En lösning som omvandlar elnätsdata till insikter i realtid och identifierar störningar innan de blir problem. Plattformen hjälper elnätsägare att förebygga fel, minska avbrott och integrera förnybar energi, vilket är avgörande för ett hållbart energisystem.

Läs också:
Vätgas och solceller – går ekonomin ihop?

Bakom Svenska Energipriset står Energimyndigheten, Rise, Chalmers, Innovatum Science Park, EIT Innoenergy, Installatörsföretagen och Energieffektiviseringsföreningen på intiativ av Elfack och Svenska Mässan.