Koncernchefen: Börsvärdet rasade med fem miljarder och vi kunde inget göra
Lågkonjunktur, polisanmälning och kundkonkurser. Bravida har haft ett tufft sista år. ”Jag gillar att jobba under press”, säger koncernchefen Mattias Johansson i en stor intervju.
Telefonen ringde när Mattias Johansson stod på Bergens flygplats den 4 april i fjol. Kommunikationschefen Liselotte Stray gick rakt på sak: “Vi är polisanmälda”.
Från den minuten var vardagen sig inte lik på länge. Nu gällde det att få en bra överblick av vad som hänt. Samtidigt låg media på, ville ha nya besked, kom med nya uppgifter som skulle bemötas. De kritiska frågorna haglade. Bolagets värde devalverades.
– Börsvärdet rasade med fem miljarder och vi kunde inget göra just då, det var helt galet, säger Mattias Johansson.
Region Skåne hade polisanmält installationsjätten för att ha fakturerat för 360 timmar för mycket.
– Vi hade haft en dialog med beställaren lokalt när detta upptäckts men någon tyckte väl att det gick för långsamt och gjorde en polisanmälan.
Läs också:
Bravidachefer åtalas för grova bedrägerier på sjukhus
Mattias Johansson är engagerad, förklarar bestämt att han tappat förtroende för media som jagade nya rubriker utan intresse av att vänta in svar om vad som stämde. Samtidigt medger han att en eller två personer hade agerat fel.
– Jag tyckte det var pinsamt. Jag har varit anställd i bolaget sedan 1998 och det här var så långt ifrån mitt eget sätt att vara och agera. Det är bestämt inte okej. Det är inte Bravida, vi gör inte så.
I dag är situationen, enligt Bravida, utagerad när intervjun görs. Region Skåne har fått en återbetalning, likaså en annan beställare där fel upptäckts. Den aktuella avdelningen i Malmö har stängts och ansvarig personal sagts upp. Övrig personal har fått extra utbildningar i bolagets uppförandekod.
– Det har gjort oss till ett bättre bolag och vi straffas inte av kunderna. Vi har till och med högre omsättning från offentliga kunder i dag än vi hade för ett år sedan, säger Mattias Johansson.
Under tiden som går från den här intervjun till publicering framkommer att Region Skåne riktar ytterligare anklagelser och även Örnsköldsviks kommun anmäler Bravida för överfakturering. Bravida ställer sig dock helt frågande till de nya anklagelserna och meddelar att det inte förändrar ståndpunkterna i den här artikeln.
Läs också:
Bravida polisanmält av Örnsköldsviks kommun: ”Vi är helt frågande”
Mattias Johansson började på BPA 1998, som sedemera genom sammanslagning blev Bravida. Han har haft de flesta roller man kan ha och utvecklats i takt med bolaget. 2015 blev han vd och samma år noterades bolaget på Nasdaq Stockholm.
– Vi har mer än dubblat omsättningen på den tiden, från 12 till 29,5 miljarder kronor och har breddat vårt erbjudande. Det är på många sätt ett annat bolag i dag. Vi har utvecklats med samhället.
Tidigare var det mest el, vs och vent. Nu är paletten bredare med säkerhet, sprinkler, kyla och säker kraft – och ett stort fokus på hållbarhet.
Prövningarna har varit fler än vad som nämnts, det har varit pandemi, halvledarkris och en båt på tvären i Suezkanalen som skapade leveransproblem.
– Men marknaden som vi möter i dag är den tuffaste jag varit med om, säger Mattias Johansson.
Den dåliga marknaden i kombination med överfaktureringen i Skåne ledde till omstruktureringskostnader på 41 miljoner kronor för uppsägningar och att stänga en avdelning. Northvolts konkurs gav en smäll på 100 miljoner kronor.
– Det där var inget stort jobb från början men det växte och betalningarna började släpa efter, säger koncernchefen som engagerat talar om att installationsbranschen måste flytta fram sina positioner, det är en av hans käpphästar han återkommer till under intervjun.
När han tar upp det första gången handlar det om kontrakten. Byggarna kräver ofta säkerhet av underentreprenörer. Men det borde ju vara tvärtom, menar han. Bravida är ett finansiellt stabilt bolag. Och det är ju de som fakturerar byggaren och behöver veta att de får betalt. Så här har Bravida gått mot mer kontroller, bankgarantier och som han beskriver det: mer jämlika kontrakt.
Andra ämnet han lyfter apropå förhållandet mot andra aktörer i branschen är materialpriserna och diskussionerna kring dessa.
– Där har vi fått mycket orättvis kritik, säger han och fortsätter:
– Det bästa vore om alla upphandlade på fast pris, då vore det lika för alla och vi skulle slippa fixeringen vid materialpriser. Annars borde man upphandla efter en prislista och be installatören svara på hur mycket rabatt man ger på den. Så har till exempel Akademiska hus gjort.
Men varför utgå från GNP-priser som bara finns i en lista och inte är priser som någon betalar?
– Då är det lika för alla. Det är bättre än att diskutera hur mycket påslag man ska ha på nettopriser, allt handlar ju då om vad nettopriset är.
Är det inte ett problem på privatmarknaden med GNP-priser?
– Även konsumenter kan fråga om fast pris, det är ju det bästa så vet de vad de får betala.
Mattias Johansson beskrivs av de som jobbar med honom som energifylld, engagerad och med högt tempo. Det märks när han pratar materialpriser men också när han bär runt fotografens tunga utrustning för några fler bilder eller när han pratar fotboll med några anställda vid kaffeautomaten. Han säger att han trivs ute i produktionen och känner väldigt många människor i bolaget.
– Jag älskar mitt jobb. Det är världens bästa företag att jobba på. Jag tycker också att man har ett ansvar där, trivs man inte behöver man bidra till att ändra situationen eller byta jobb.
Hur klarar du den ständiga pressen, ett felbeslut från dig och börsvärdet rasar?
– Det krävs nog en viss personlighet. Jag gillar press och blir nästan aldrig stressad utan är mer analytisk och blir mer effektiv av tidspress och ansvar. Jag gillar att jobba i en miljö där det jag gör betyder någonting.
Jobbar du alltid?
– Jag tänker på jobbet varje dag men kan också stänga av, det är som en av och på-knapp. Barnen är ju stora nu men jag har varit med dem på aktiviteter, jag är med familjen, jag tränar och är noga med sömnen. Jag lägger mig klockan tio varje kväll. Om det inte är Champions League på tv.
Du har tidigare sagt att du springer till jobbet ibland – hur är löparformen?
– Det var längesen jag sprang till jobbet men jag ska springa Göteborgsvarvet med min dotter och hennes pojkvän så nu ska jag nog spetsa löpträningen med lite intervaller. Annars tränar jag mest crossfit nu, det är skitrolig träning som jag mår bra av. Jag tränar flera gånger i veckan, försöker få till fem pass.
Tillbaka till jobbet, det han kallar världens roligaste. Det som nu delvis handlar om tullhot och en skakig börs. Men det är inget han kan påverka, och bolaget påverkas ännu inte mycket av tullhoten. Men investerarna håller hårdare i pengarna, projekten kommer inte i gång i den takt de skulle önska. Han ser det som en tillfällig sättning i marknaden.
– Långsiktigt kommer detta att vara en jätteintressant bransch att jobba i. Det sker digitalisering, elektrifiering och en grön omställning där vi ska sänka energiförbrukningen. Det kommer att vara jobb där man gör stor nytta för samhället.
Läs också:
Analys: 8 punkter om listan med största installatörsbolagen
Läs också:
Kartläggning av omsättning 2024: Landets 30 största koncerner inom installation
Sista frågan: Vad säger du om att ni fortfarande är etta på listan över de största installatörerna sett till verksamhet i Sverige men skuggas nära av Assemblin Caverion sedan de bolagen slogs samman?
– Det är en intressant sammanslagning och jag tror det är bra att branschen fortsätter att konsolideras. Och så är det stimulerande med fler stora bolag, säger koncernchefen som har det egna siktet fortsatt inställt på tillväxt – och när vi förklarar att bilden på honom kommer att placeras till en graf vill han försäkra sig med glimten i ögat.
– Den pekar väl uppåt?
Den pekar uppåt.
Läs också:
Testa dina kunskaper: Vad kan du om installationsföretagen?
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen