Logga in

Önsketänkande när batterier utmålas som lönsamma

Publicerad
13 mar 2023, 08:36

Generöst bidrag från staten och en uppsjö av intäktsmöjligheter. Batterilager är hett! Men många verkar strunta i fundamental ekonomisk logik. Det skriver Lars-Göran Hedin i ett perspektiv.

Nu har vi räknat klart. Efter allt som sagts och skrivits om lönsamheten med batterilager har Elinstallatören gått till botten med frågan. Vi kan konstatera att flera av de nyttigheter som ett batterilager erbjuder i praktiken har lite att ge, rent ekonomiskt.

Batterilager är till exempel ingen lönsam investering för den som vill få ut mer av sin producerade solel – eller den som vill syssla med elarbitrage, att köpa och sälja el till timpris, med batteriets hjälp. 

Så ser kalkylen ut:
Kort livslängd gör batterier olönsamma

För elarbitrage – att ladda batteriet när elen är billig och ladda ur och sälja när den är dyr – används  tre olika strategier. Men våra beräkningar visar att elarbitrage, oavsett strategi, är olönsamt. Den som sysslar med det får visserligen en del klirr i kassan, men intäkterna räcker inte på långa vägar till för att betala investeringen i batterilagret.

Våra (och andras) uträkningar visar att den som bor i elområde 1 och 2 helt och hållet kan strunta i alla tankar på ett batteri, om idén är att tjäna pengar på arbitrage eller på att öka andelen egenanvänd solel. I elprisområde tre och fyra finns det möjligheter att få intäkter på batteriet, men en fundamental siffra verkar många glömma bort: investeringskostnaden.

Först när intäkterna är större än investeringskostnaden kan man tala om en vinst. Många entusiaster  tycks ”glömma bort” att batteriet inte bara tjänar pengar utan också kostar pengar. “Jag har inte räknat så mycket på det”, är en kommentar som tidningens reportrar fått höra flera gånger.

Priserna på Nordpool avgör:
Stenkoll på timpriserna viktigt för elarbitrage

Har du tänkt tanken att räkna på om ett batteri kommer löna sig för dig och din solcellsanläggning? Ja, glöm inte att du faktiskt  måste köpa solpaneler eller möjligen ett litet vindkraftverk för att få hjälp av staten till batteriinvesteringen. Det 50-procentiga stödet till energilager är ju en förutsättning för att överhuvudtaget vara på banan mot lönsamhet. 

Men du behöver inte räkna själv. Det har vi gjort åt dig.