Logga in

Beröringsbar nollskena – är det okej?

Publicerad
15 mar 2023, 06:30

Är beröringsbara nollskenor godkända? Om inte –  varför säljs de då i Sverige? Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin svarar.

Text

Läs också:
Hmm, hur var det nu med PEN-ledaren på N-skenan..?

Läs också:
Är skarvsladd i väggen OK?

Fråga: Är beröringsbara nollskenor godkända? Om inte –  varför säljs de då i Sverige?

Svar: Det finns inget i produktstandarden för kopplingsutrustningar, SS-EN 61439-1, som säger att just neutralledarskenan behöver vara beröringsskyddad. Däremot är neutralledaren klassad som en ”live conductor”, vilket innebär att arbete med neutralledare innebär att det finns elektriska riskkällor som ska tas hänsyn till. Bland annat ska arbetet utföras enligt en arbetsmetod enligt SS-EN 50 110-1, eller genomgå en dokumenterad riskbedömning enligt AFS 2001:1.