Logga in

Var fjärde elbilsägare laddar brandfarligt

Publicerad
4 jul 2022, 10:35
| Uppdaterad
26 sep 2022

En av fyra med laddbar bil använder den egna bostadens eluttag för att ladda bilen, trots att det utgör en brandrisk. Det visar en ny rapport, som elbolaget Tibber står bakom.

Det brandfarliga sättet som en fjärdedel av elbilsägarna laddar sina bilar på har inte hängt med den starka försäljningsutvecklingen för laddbara bilar.

Det visar en riksrepresentativ undersökning genomförd av Norstat på uppdrag av Tibber.

Förutom att det utgör en brandrisk är det, enligt undersökningen, onödigt dyrt att ladda bilen i eluttaget hemma .

– Ett vanligt eluttag är inte skapat för att kunna hantera mängden ström som krävs för att ladda en laddbar bil. Dessutom går laddningen långsammare och blir dyrare, säger Daniel Lindén, grundare av Tibber, i ett pressmeddelande.

 Uppskattningsvis skulle hälften av alla elbilsägare kunna halvera sina laddningskostnader, enligt rapporten.

Enligt undersökningen laddar drygt 50 procent sin bil direkt efter jobbet, då elpriset ofta är som dyrast och då belastningen på elnätet brukar vara som tyngst. Bara 10 procent av elbilsägarna har en laddbox som automatiskt anpassar billaddningen till när elpriset och trycket på elnätet är som lägst.

– Under 2021 sparade våra kunder med laddbox i genomsnitt omkring 1 400 kronor. Det motsvarar kostnaden att ladda en elbil under fem månader, säger Daniel Lindén.