Logga in

Solpanel med stickpropp får nobben – igen

Publicerad
25 apr 2022, 14:29

Elsäkerhetsverket stoppar ”balkongkraftverk” som matar ström baklänges in i vägguttaget.

Elsäkerhetsverket har beslutat om försäljningsförbud för solcellspaket med stickproppar från Solosol AB. Företaget erbjuder billiga ”balkongkraftverk”, som enkelt kan skruvas upp  på ett balkongräcke och kopplas in i vägguttaget. Det enklaste solcellspaketet kostar 5 000 kronor och består av en 280 Watts-panel plus inverter och kablar.

Läs också:
Johanna laddade bilen i Schukouttaget – och förlorade sitt hem

Fler försäljningsförbud:
17 optimerare från Solaredge säljstoppas

Morgan Wojcik.

Orsaken till säljstoppet är att Elsäkerhetsverket ser en risk för elchock: stickproppens stift kan bli spänningssatta trots att de är beröringsbara. Det finns visserligen ett elektroniskt skydd som ska stoppa utmatning av ström när kontakten inte är inkopplad. Men det räcker inte.

– Blir det fel på elektroniken kan solcellerna i värsta fall skicka ut ström på stickproppens stift. Därför krävs ett mekaniskt skydd som ger någon form av frånskiljning, säger Morgan Wojcik, som är inspektör på myndigheten.

I mitten av januari fick ett liknande solcellspaket från Sun Power Nordic AB försäljningsförbud med samma motivering.

Förutom risken att stiften blir spänningssatta har myndigheten även identifierat två problem som kan uppstå i anläggningar där den här typen av solcellspaket installeras. Dels kan solcellerna bakmata ström ut på nätet vid ett elavbrott, dels kan anläggningen få högre ström än vad den är dimensionerad för.

– Vem som helst kan köpa och koppla in en sådan här produkt utan kunskap om hur anläggningar ska dimensioneras. Men om strömmen blir för hög kan det leda till varmgång och brand, säger Morgan Wojcik.

Läs om säljstoppet för Sun Power Nordic:
Solceller med stickpropp – inte ok

Elsäkerhetsverket fick upp ögonen för de båda företagens solcellspaket efter att flera elinstallatörer hade gjort anmälningar. Nu har myndigheten tagit fram ett juridiskt ställningstagande för varför ström inte får matas baklänges in i schukouttag. Detta för att snabbare kunna stoppa liknande prylar i framtiden.