Logga in

Kunderna fick 400 V i uttagen

Publicerad
25 feb 2021, 08:34
| Uppdaterad
29 apr 2021

Ett elnätsfel hos Härjeåns Nät förstörde datorer, värmepumpar, frysar, tvättmaskiner och mycket annat för 27 hushåll i Ånge. Men vem ska betala för det som gick sönder? Vi har pratat med Brandskyddsföreningen som vet hur det brukar gå till.

Text

Det slog gnistor ur eluttagen, lampor exploderade och värmepumpar, spabad, kyl- och frysskåp och routrar gick sönder. I ett hus började elskåpet brinna. Förödelsen blev stor i de 27 hushåll som drabbades av ett elnätsfel i Ånge i mitten av februari.

Mycket kan gå fel:
Missade nollan på serviskabel – Elsäkerhetsverket kritiserar energibolag

Läs också
Stolptransformator: 20-åring svårt brännskadad

Vid ett underhållsarbete råkade elbolaget Härjeåns skicka 400 volt ut till elabonnenterna, i stället för 230 volt. Incidenten inträffade vid bytet av en transformator som började brinna när den slogs på. Exakt vad som gick fel vid inkopplingen utreds fortfarande. 

”Vår erfarenhet är att när den här typen av skador inträffar brukar det aktuella elbolaget ta ansvar för vad det förorsakat.”

Magnus Oldenburg, Brandskyddsföreningen.

Hur stora hushållens skador är och vilka kostnader det rör sig om totalt är inte heller klart i skrivande stund.

– Det är svårt för oss att säga i ett så här tidigt skede, bland annat eftersom de drabbade ännu inte lämnat in sina skadeståndsanspråk, säger Maria Köhler, marknadskommunikatör hos Härjeåns.

Hushållen är upprörda eftersom Härjeåns hittills främst hänvisat till försäkringsbolagen – de boendes egna hemförsäkringar och elbolagets försäkring. Enligt skadereglerare har all trasig utrustning lägre värde än motsvarande ny. Detta enligt skadeståndslagen och att försäkringsbolag enligt praxis gör avskrivningar för sakers värdeminskning. Försäkringstagaren betalar mellanskillnaden.

– Det kan handla om 10-tusentals kronor ur egen plånbok, för att få våra hem att fungera igen, säger husägaren Stig Ferdinandsen.

De boende hoppas att Härjeåns ska hjälpa dem. Och enligt Magnus Oldenburg hos Brandskyddsföreningen är det ovanligt att elbolag låter kunderna bära alla sina kostnader i sådana här fall.

– Vår erfarenhet är att när den här typen av skador inträffar brukar det aktuella elbolaget ta ansvar för vad det förorsakat, säger han.   

I ett liknande fall, som Elinstallatören skrivit om, gjorde boende en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Beslutet blev att elleverantören Skellefteå Kraft skulle ersätta hushållet för skador på hemelektronik.

ARN hänvisade till en formulering i Elsäkerhetslagen: ”Om en person- eller sakskada orsakas av säkerhetsbrist i el som satts i omlopp från en elektrisk anläggning med egen generator eller transformator, ska anläggningens innehavare ersätta skadan”.

Läs också:
Fick 400 volt i uttagen – får rätt mot elbolaget

Bränd transformator till LED-belysning hos Sven Sandelius.En av de boende i Ånge, Sven Sandelius, berättar att en tidigare dom i hovrätten visat att elnätsbolag vid liknande situationer har strikt ansvar hela vägen in fastigheter. Inte bara fram till servisskåpet. Han och tre andra husägare har bildat en grupp som ska arbeta för att alla de drabbade får full ersättning för sina skador.

– Elbolaget gör isolationsmätningar i husen nu, vilket är bra. Men det kommer att behöva göras igen om ett år, eftersom saker åldras fortare efter sådana här överslag. Och vi vill ju inte att kablarna inne väggarna plötsligt ska börja brinna. Vår tvättmaskin och en skrivare gick exempelvis sönder först några dagar efter händelsen, säger Sven Sandelius.

Enligt Maria Köhler hos Härjeåns fortsätter dialogen med försäkringsbolag och de boende när skadeståndsanspråken inkommit.