Logga in

”Jag vurmar inte för att klä på elektriker skyddskläder, det är att börja i fel ände”

Publicerad
30 sep 2019, 08:04

På Installatörsföretagens huvudkontor i Stockholm sitter Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert. Han har inget emot personlig skyddsutrustning – men först när alla andra möjligheter är uttömda.

– Jag vurmar inte för att klä på elektriker skyddskläder, det är att börja i fel ände. Vi ska se till att ingen utsätts för farliga arbetssätt, säger han. 

DEL1: Hans skadades av ljusbågen: ”Jag hann tänka att nu är det kört, nu dör jag”

Elektrikern ska inför varje arbetsmoment göra en riskbedömning och välja arbetsmetoder och säkerhetsåtgärder. Behöver spänningen brytas ska den brytas.

Och om gamla ställverk eller andra elanläggningar är farliga ska de bytas ut, lyder hans budskap. Det kan ta ett antal år i en industri med många ställverk. Men innan utbytet är slutfört ska farliga ställverk frånkopplas om någon ska göra ett jobb.

Del 2: ” ’Skyddskläder är dyrt’ får jag höra ibland – men extrautrustade bilar för flera hundratusen går bra att köpa”

”Elektriker måste ha självförtroendet att begära stopp och bryta produktionen. Ingen ska behöva jobba i en farlig anläggning.” 

– Elektriker måste ha självförtroendet att begära stopp och bryta produktionen. Ingen ska behöva jobba i en farlig anläggning, säger Fredrik Byström Sjödin.

Skyddskläder rekommenderar han först om det av någon anledning – kanske av säkerhetsskäl –  är omöjligt att bryta spänningen.

Del 3: ”Hur ska jag veta om ett ställverk är säkert?”