Logga in

Butik uppmanar till övermålning av vägguttag

Publicerad
5 feb 2019, 15:08

Marknadsföring från en målarbutik i Lidköping har väckt debatt i Facebook-gruppen Elfel. Får man verkligen måla eluttag, eller finns några risker med det? 

En bild på ett målat, jordat vägguttag och texten ”Du glömmer väl inte att måla dina kontakter när du tapetserar eller målar om. Tyck hjärta/gilla om du tycker som vi att det blir en så snygg helhet” har skapat en livlig diskussion i Facebook-gruppen Elfel.

Inlägget som publicerades på målarbutiken Happy Homes Lidköpings Facebook-sida har triggat 129 kommentarer från Elfels medlemmar.

Läs mer: Efter stämningen: Vilket ansvar har elfirmor för gammal fulel?

Hur kom det sig att ni skrev den här uppmaningen till era kunder?

– Att måla över plasthöljen är något som målare gjort länge. Många vita uttag blir gulaktiga med tiden. Om uttaget inte är jordat så händer ingenting. Och man skruvar förstås bort det från väggen före målning, säger Andreas Fransson, ägare av butiken Happy Homes i Lidköping. 

Flera kommentatorer i Elfel håller med om att det är snyggt med målade eluttag, och att uttagen ska målas före montering.

”Eluttag ska inte målas. Vi har inte sett någon tillverkare som säger att deras uttag är målningsbara och tillverkarens anvisning ska följas.”

Margareta Willbergh, Elsäkerhetsverket

Andra varnar för risker med målade uttag. Vad händer exempelvis med brandsäkerheten när plasten får en ny beläggning? Eller om det blir färgkladd på jordstiften?

Läs mer: Elfelen bakom svenska bostadsbränder

Vad ger Happy Homes för information till sina kunder kring det?

– Att de bör vända sig till en elektriker och kolla om övermålning av uttagen är okej, säger Andreas Fransson som också berättar att butiken nu tagit bort inlägget från sin Facebook-sida.

Vissa kommentatorer i Elfel menar att övermålning är mycket olämpligt. De får medhåll av såväl Elsäkerhetsverket som Brandskyddsföreningen och leverantören Schneider Electric.

– Eluttag ska inte målas. Vi har inte sett någon tillverkare som säger att deras uttag är målningsbara och tillverkarens anvisning ska följas, säger Margareta Willbergh, inspektör marknadskontroll hos Elsäkerhetsverket.

”Vi rekommenderar att eventuella målade uttag byts till sådana som har önskad färg från början. Det finns åtskilliga varianter på marknaden.”

Robert Palm, produktchef Schneider Electric

Det bekräftas av Schneider Electric som menar att produkterna är godkända och certifierade med den färg eller det ytskikt som de levereras med. Om detta ändras gäller inte längre leverantörens godkännande.

– Vi leverantörer avråder bestämt från att själv måla någon elapparat, säger Robert Palm, produktchef hos Schneider Electric. 

Robert Palm

Läs mer: Elcentraler vanligaste orsaken till bränder i elinstallationer

Han listar en rad säkerhetsrisker som finns vid övermålning: Färg kan vara ledande, brandfarlig och ändra plastens egenskaper så att den spricker och ledande delar blir berörbara. Färg på olika delar av skyddsjordningen kan ge bristfällig kontakt med livsfara som följd.

– Elprodukter måste klara en relativt hög nivå av värme, så kallat glödtrådsprov. Detta kan ändras om produkterna målas, säger Robert Palm.

Margareta Willbergh på Elsäkerhetsverket tillägger att måttoleranserna är snäva på vägguttag, så att sprutmåla ett komplett uttag kan vara farligt. Det kan komma in fukt i uttaget, som kan leda till kortslutning.

Elsäkerhetsverket har inga regler kring övermålning, men rådet är att ta hjälp av en elektriker vid frågor om övermålade eluttag.

Till den som eventuellt oroar sig över redan övermålade uttag hemma är rådet från Schneider Electric detta:

– Vi rekommenderar att eventuella målade uttag byts till sådana som har önskad färg från början. Det finns åtskilliga varianter på marknaden, säger Robert Palm.