Logga in

”Herren i huset skruvade på sig när jag frågade vem som installerat”

Publicerad
6 nov 2018, 16:35

Tommy Eliardsson undersökte varför kundens huvudsäkringar gick titt som tätt. Bakom dosan till tvätt och tork hittade han noll respekt för el.

Villans huvudsäkringar hade gått flera gånger på sista tiden och elinstallatören Tommy Eliardsson på Toel AB åkte hem till kunden för att felsöka. Det fanns en misstanke om att det hade med tvättmaskin och torktumlare att göra, men en säkring hade också löst ut föregående natt utan att maskinerna använts. Tommy konstaterar att allt ser okej ut fram till huvudsäkringarna. I elcentralen finns en tidig version av automatsäkringar där det är otydligt om vippan är till- eller frånslagen.

Spänningsprovaren exploderade i elektrikerns hand

”Jag får se en tämligen bränd koppling. Och min första fråga är vem som gjort installationen?”

Tommy Eliardsson, Toel AB.

– Jag antar att tredje fasen till tvätt och tork är i sitt frånslagna läge och när jag slår på den smäller det direkt varpå huvudsäkringen mycket riktigt går.

Tommy bryter de matande gruppsäkringarna och öppnar dosan till tvätt och tork.

– Jag får se en tämligen bränd koppling. Och min första fråga är vem som gjort installationen? Herren i huset skruvade lite på sig, harklade sig och erkände sitt misstag med orden ‘jag trodde inte det skulle vara några konstigheter’.

Tre fel bakom strömgenomgång på lekplats

”Kunden lovar att han aldrig ska utföra egna elinstallationer i fortsättningen.”

 

Tommy förklarar att det här är så nära en elbrand man kan komma utan att huset faktiskt brinner ned. Han drar parallellen med vattenkopplingar, skulle kunden ha gjort rörkopplingar själv?

– ‘Eehh, ja, alltså man vill ju inte riskera en vattenskada’ svarade han. Varpå jag säger: Men jag känner inte till att någon barnfamilj som dött av ett vattenskadat hus, men att det händer i eldhärjade hus.

Tommy konstaterar att det troliga felet som orsakat branden är att kopplingen varit dåligt åtdragen. Han återställer och säkerställer anslutningen.

– Kunden lovar att han aldrig ska utföra egna elinstallationer i fortsättningen.

Svårupptäckt fulel stod husägare dyrt