Logga in

20 företag hotas med vite – misstänkts för olovlig installation

Publicerad
6 nov 2018, 10:06

De är registrerade för kabelförläggning men utlovar helt andra tjänster.
– I stället för gräv eller entreprenad kan de ha solcell eller el i namnet, säger Jimmy Grilfve på Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverket har skickat ut förelägganden om vite till närmare 20 företag som är registrerade för verksamhetstypen ”kabelförläggning i mark”. Inom tre veckor måste de skicka in sitt egenkontrollprogram och redogöra för vilka elnätsbolag de arbetar för. Annars kommer myndigheten att vända sig till domstol och begära att vitet döms ut. Vitesbeloppet ligger på mellan 25 000 och 50 000 kronor beroende på företagets omsättning.

Läs mer: Kolla in elfelen som fick Elsäkerhetsverket att klippa strömmen

Bakgrunden är att Elsäkerhetsverket har fått in mängder av anmälningar om företag som är registrerade för kabelförläggning. Många firmor har även namn som pekar på att de är felaktigt registrerade och kanske ägnar sig åt olovliga installationer.

– I stället för gräv eller entreprenad kan de ha solcell eller el i namnet, och sådan verksamhet får kabelförläggare inte ägna sig åt, säger Jimmy Grilfve, som är handläggare på Elsäkerhetsverket.

Ett företag som är registrerat för ”kabelförläggning i mark” får enbart utföra arbeten i ledningar som ägs av elnätsbolag. Verksamhetstypen, som motsvarar den tidigare behörigheten BB3, kräver inte att företaget har någon elinstallatör för regelefterlevnad knutet till sig. Om sådana företag installerar solceller eller gör installationer hos privatpersoner rör det sig om olagligt elinstallationsarbete.

Läs mer: Elfelen som fick elbilsladdningen att bränna ner huset

Elsäkerhetsverket startade därför före sommaren ett projekt för att säkerställa att företag med verksamhetstypen kabelförläggning var rätt registrerade. Först fick 600 företag ett brev med information om vad som gäller och en uppmaning att kolla om de var rätt registrerade.

– Responsen blev i princip noll så vi gick vidare och gjorde tillsyn av 65 företag, säger Jimmy Grilfve.

Bland de utvalda företagen finns firmor med namn som verkar misstänkta eller med sajter som marknadsför elinstallationstjänster. Några har en så kallad SNI-kod som inte handlar om entreprenad. I augusti skickade Elsäkerhetsverket ut föreläggande till de 65 företagen om att de skulle skicka in sitt egenkontrollprogram. Dessutom skulle de redogöra för vilka elnätsbolag de arbetar för.

Då agerade runt hälften av företagen. Några av dem avregistrerade sig från företagsregistret. Andra skaffade sig en elinstallatör för regelefterlevnad och registrerade sig för rätt verksamhetstyp.

Cirka tio företag ägnade sig faktiskt åt kabelförläggning och var rätt registrerade även om flera av dem hade brister i sina egenkontrollprogram.

Men drygt 20 av företagen har inte återkommit alls, och de fick häromveckan förelägganden om vite.

Läs mer: ”Många elföretag kör utan körkort”

– Vårt mål är inte att sätta dit företag utan att se till att de gör rätt. Egenkontrollprogrammet är ju inte till för vår skull utan för att installationerna ska göras på ett säkert sätt, säger Jimmy Grilfve.

Han berättar att anmälningar mot företag som misstänks vara felregistrerade kommer in löpande till Elsäkerhetsverket. Många anmälningar görs av seriösa elinstallatörer.

– Branschen är vaken och vill inte ha osund konkurrens. Felregistrerade företag har inte kostnaden för en elinstallatör för regelefterlevnad och då blir konkurrensen inte rättvis, säger Jimmy Grilfve.