Logga in

Två sjuksköterskor: ”Hushållsel är ofarligt”

Publicerad
8 aug 2018, 06:00

Julia Filipsson 10 år fick strömgenomgång och hennes puls rusade. Men sjukskötersan på 112 ville inte skicka ambulans. Pappa Daniel som är elinstallatör stod på sig. “Det enda jag ville var att hon skulle få vård snabbt”.

– Vi elinstallatörer ska följa rigorösa elsäkerhetsregler för att el är farligt. Det verkar sjukvården inte vara införstådd i.

Det säger Daniel Filipsson, pappa till Julia 10 år, när han berättar om händelsen som uppmärksammats av SVT och fått facebookgruppen Elfel att gå i taket. Det var hemma hos familjen Filipsson i Söderbärke i Dalarna som olyckan inträffade den 31 juli.

– Vid läggdags skulle min dotter hämta laddaren som satt ute på altanen. Vi hade badat tidigare i poolen och det var blött på golvet. Hon tar tag om adaptern som går sönder och får tag om kretskortet och hennes hand blir kontakt mellan fas och nolla.

Rogers fynd förbryllade Elfel

Daniel hör hur Julia skriker ute från altanen och springer dit.

– Hon är helt vit i ansiktet och andas inte… normalt. Jag fick säga till henne att andas djupt. Hennes puls går upp och ned.

”Hon säger att “det är bara hushållsström, så det är lugnt”. Jag ville ha en ambulans men det gick inte inte. Men jag stod på mig.”

Daniel Filipsson, pappa till Julia som drabbades av strömgenomgång.

Först tänker Daniel att det kanske inte är så farligt, men när Julia säger att hon har ont i foten förstår han att strömmen inte bara gått in i handen utan passerat genom kroppen och gått ut genom benet och foten. När Daniel ringer 112 blir han förvånad över sjuksköterskans reaktion.

– Hon säger att “det är bara hushållsström, så det är lugnt”. Jag ville ha en ambulans men det gick inte inte. Men jag stod på mig. Jag sa att jag är elektriker och att hushållsel visst kan vara farligt.

Enligt den kunskapsdatabas som finns för vårdpersonal anses lågspänningsolyckor som farliga bland annat om strömmen passerar genom bålen. Läs mer på Internetmedicin.se.

Överläkaren: ”Den finns inga banala elolyckor”

Familjen Filipsson kör med dottern till Smedjebacken en mil från hemmet och möter ambulansen från Falun.

– På sjukhuset i Falun är det en manlig sjuksköterska som också säger att det inte är någon större fara med hushållsel. Jag tycker det är olyckligt.

Varför då?

– Sjukvårdens standard borde vara synkad med Elsäkerhetsverket och den kunskap som finns om elolyckor.

EKG, blodprov med koaguleringstest och urinprov för att kontrollera njurfunktion visade att dottern återhämtat sig.

– Allting stabiliserade sig. Den första halvtimmen i ambulansen fortsatte pulsen upp och ned men på sjukhuset testade hon normat på EKG.

Hur mår Julia i dag?

– Hon mår bra och verkar inte ha fått några sviter, säger Daniel Filipsson.

Jordfelsbrytare finns i hemmet, men den löste inte ut.

Läs mer om hur man först upptäckte hur skador efter elolyckor kan komma senare.

Mer om Skador vid elolycka på Elsäkerhetsverket.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln stod felaktigt att Söderbärke ligger i Västmanland. Men det ligger i Dalarna och därför var det SOS Alarm och ingen annan som hanterade ärendet.