Logga in

Ljusbåge från solceller? Så lätt uppstår den

Publicerad
26 feb 2018, 08:00

Många solcellsanläggningar har brister som kan skada DC-kablarna. Så här lätt kan en ljusbåge uppstå.

Filmklippet visar hur plus- och minuskablarna från en solcellsanläggning förs mot varandra. Resultatet blir en kraftig ljusbåge.

Ola Carlsson– Vi vill visa vad som kan hända om kablarna skadas av en vass kant eller en gnagande råtta. I värsta fall kan en sådan här ljusbåge leda till att huset brinner ner och att liv går till spillo, säger Ola Carlsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Skåne.

Läs mer: DC-kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras

En enskild solpanel har inte särskilt hög öppenkretsspänning. Men när panelerna seriekopplas i långa strängar kan likspänningen bli flera hundra volt. Om plus och minuskabeln placeras nära varandra kan det därför uppstå ljusbågar om båda kablarna skadas.

”Ingen utbildad installatör skulle göra sådana kabelförläggningar. Men solcellsbranschen har blivit ett Klondyke.”
Ola Carlsson, Länsförsäkringar Skåne

En solcellsinstallation som är korrekt utförd ska inte kunna få sådana ödesdigra kabelskador. Men majoriteten av de anläggningar som Länsförsäkringar Skåne besiktigar har brister. Och det är ofta kabelförläggningen före växelriktaren som får bakläxa. DC-kablarna kan exempelvis sakna skydd mot gnagare, dras över vassa plåtkanter eller klämmas mellan takpannor.

Läs mer: Experten: ”Ljusbågsrisker en bortglömd fara

– Ingen utbildad installatör skulle göra sådana kabelförläggningar. Men solcellsbranschen har blivit ett Klondyke, precis som när värmepumparna kom för 20 år sedan. Jag känner inte till några incidenter ännu, men det är bara en tidsfråga, säger Ola Carlsson.

Han rekommenderar att alla installationer ska skyddas mot gnagare, även de som inte görs på lantbruk. 

– Det finns gott om råttor i stadsmiljö, vi hade en råttinvasion i vårt eget kontor härom året.

För att minska risken för misstag har Länsförsäkringar sammanställt ett faktablad för hur en installation ska gå till.

Där finns en mening i röd text: ”Samtliga elinstallationer på AC och DC sidan ska utföras av ett hos Elsäkerhetsverket registrerat elföretag och med korrekt verksamhetstyper.”

Läs mer: Nio saker du kanske inte visste om solcellsinstallationer