Logga in

Motsägelsefullt om elsäkerhet

Publicerad
19 dec 2017, 08:37

Byggvaruhandeln har blivit bättre på att informera kunderna om att de flesta elinstallationer kräver behörighet. Men ibland blir det tokigt ändå, visar en bild från Elinstallatörens Facebookgrupp Elfel.

På belysningsavdelningen i Bauhaus varuhus i Norrköping sitter en varningsskylt som upplyser om ”att de flesta elinstallationer får du inte göra själv”. Så långt är allting bra. Men när Joakim Wetterlöf och hans sambo besökte butiken för en tid sedan upptäckte de en riskabel installation, precis bredvid skylten.

– När jag fick syn på sladden tänkte jag ”oj kolla där, det skulle kunna bli farligt om någon sliter tag i sladden” säger Joakim Wetterlöf.

Den skarvade elkabeln hängde ner från taket till golvet, och skarven var helt oskyddad med löst hängande snabbkopplingar.

– Det såg precis ut som något en slarvig hemmafixare, som inte anlitat en professionell elinstallationsfirma, skulle kunna ha gjort, säger Joakim Wetterlöf.

Sladdens placering bredvid varningsskylten blir närmast komisk i sin motsägelsefullhet. Med lite välvilja skulle det hela kunna uppfattas som ett varnande exempel. Men installationen är inget skämt.

– Det finns inget komiskt i det här. Jag blev uppmärksammad på sladden av en kund och tog tag i det direkt. Tyvärr var det en koppling som gjorts av en medarbetare i huset, något som strider mot alla våra regler och riktlinjer. Vi har åter informerat alla i vår verksamhet om vilka regler som gäller, säger Johan Saxne, marknadschef på Bauhaus.

”Som att köra bil utan bälte, det går bra till man krockar” Hör Joakim Grafström om Bauhaus miss i Elstudion.

Joakim Grafström, teknikinformatör hos Svensk Elstandard, bekräftar att bilden visar en skarv som saknar barriär för skydd mot elchock. Det finns bara ett lager isolering.

– Skarvklämmorna är inte heller dragavlastade (sladden hänger i kopplingsklämmorna). Det kan leda till att kablarna lossnar och att spänningssatta ledare blir berörbara, säger Joakim Grafström.

Han konstaterar också att sladdarnas ledararea verkar vara maximalt 0,75 kvadratmillimeter. Beroende på vad som är anslutet så kan kablarna därmed bli överbelastade. Minsta ledararea i elinstallationer är vanligen 1,5 mm2.