Logga in

De har inga problem att rekrytera

Publicerad
6 okt 2017, 09:40
| Uppdaterad
9 apr 2021

100-årsjubilerande Johansson & Gunverth VVS & El i Rävlanda sticker inte bara ut med sin ålder. Till skillnad från de flesta andra installationsföretag är rekryteringen inte något stort problem.

Nio av tio installatörer tycker det är svårt eller mycket svårt att rekrytera ny personal. Det framgår av Installatörsföretagens senaste konjunkturrapport. Johansson & Gunverth hör till de övriga tio procenten.

– Något hände för två, tre år sedan. Nu söker sig personal med hög kvalitet till oss utan att vi annonserar. Det är ett tecken på att våra anställda trivs här och har förmedlat det budskapet till andra, säger Joakim Weiss, vd och delägare i Johansson & Gunverth.

Andra företag lockar inte på samma sätt: Akut brist på elektriker

Det senaste året har företaget anställt fyra personer i stället för någon enstaka om året, som tidigare var fallet.

– En riktigt bra montör kan du anställa nästan oavsett hur orderingången ser ut. Om du anställer en bra montör vid en arbetstopp försvinner inte toppen. För den montören skapar nya jobb genom att göra ett gott arbete, säger Joakim Weiss. Han beskriver det som en medfödd säljtalang utan att kunden uppfattar montören som säljare.

Det här Värmlandsföretaget jobbar bara med partnering

– Det är ett tecken på att våra anställda trivs här och har förmedlat det budskapet till andra.

Joakim Weiss, vd och delägare i Johansson & Gunverth

– Montören är lyhörd, lyssnar på kundens behov och ger råd. Det uppskattar kunden och det ger nya uppdrag.

Johansson & Gunverth försöker också att hela tiden ta emot lärlingar. I dagsläget är det en vardera inom rör och el.

Två av fem platser på installationsprogrammen (VVS och el) på gymnasiet står tomma

– Den som går från praktikant och lärling till färdig montör kan verksamheten utan och innan. De blir fantastiska montörer och ambassadörer för företaget, säger Joakim Weiss.

Företaget har i dag 30 anställda och omsätter cirka 50 miljoner kronor. Rör är den största delen av verksamheten. På elavdelningen arbetar nu sex elektriker.

– Det är en bra kombination att ha rör och el under samma tak. Vid exempelvis värmepumpinstallationer ska VS och el installeras samtidigt. Vi blir mycket mer flexibla med en egen elavdelning, säger Joakim Weiss.

Brobergs El ångrar inte satsningen på VVS ett endaste dugg

– Den som går från praktikant och lärling till färdig montör kan verksamheten utan och innan. De blir fantastiska montörer och ambassadörer för företaget.

Verksamheten är bred både inom rör och el. Cirka 70 procent av uppdragen är mot konsumenter och resterande delen mot företagskunder och offentliga beställare.

Roslagens ­Styrinstallation vill inte ha ­några andra företag mellan sig och kunderna

– Vi gör allt från att hjälpa fru Persson med stoppet i köksavloppet till att åta oss större entreprenader, summerar Joakim Weiss.

–Vi försöker att lägga vikt även vid det lilla, enkla jobbet, eftersom det kan skapa ett större uppdrag. En blandare som droppar kan leda till ett helt badrum. Men även det omvända sker. Ju mer värmepumpar vi sätter, desto mer småjobb kommer det in. 

Till de viktiga större kunderna hör de flesta företagen i närområdet. Andra är de allmännyttiga bostadsbolagen Bollebo i Bollebygd, Eksta Bostads AB i Kungsbacka samt hemkommunen Härryda och Kungsbacka kommun. En stor pågående entreprenad med Eksta som beställare gäller 46 passivhuslägenheter med solfångare och solceller. Ordervärdet är cirka sju miljoner kronor.

– Vi gör allt från att hjälpa fru Persson med stoppet i köksavloppet till att åta oss större entreprenader.

– Vårt geografiska verksamhetsområde växer omedvetet. Det måste vara tack vare våra montörer, säger Joakim Weiss.

På Feka Partner jobbar de med elinstallation – och vägunderhåll

– Rävlanda i sig är inte mycket till ort men geografiskt ligger den väldigt bra till, mitt emellan Göteborg och Borås. Dessutom är det ungefär lika långt, tre, fyra mil, till Kinna/Skene, Lerum och Kungsbacka, tillägger han.

Joakim Weiss började på företaget som praktikant för 34 år sedan.

– Min granne var rörläggare och det var därför jag halkade in på den utbildningen. Och efter praktikperioden har jag blivit kvar. 

Sedan 2003 ägs Johansson & Gunverth av Joakim Weiss och kollegan Lennart Andersson, som ansvarar för entreprenadavdelningen. Båda ingick även i den tidigare ägarkonstellationen där övriga var 40-talister som då närmade sig pensionsåldern.

Därför blir extern vd i familjeföretag ofta kortvariga

– Många branschföretag har fått problem vid generationsväxlingar, så vi började fundera på vad vi skulle göra. Det slutade med att vi köpte ut de övriga delägarna. Samtliga delägare jobbade kvar tills de blev pensionärer och ett tag till faktiskt. Det blev en bra och smidig övergång samtidigt som vi bevarade kompetensen, konstaterar Joakim Weiss.

– Många branschföretag har fått problem vid generationsväxlingar, så vi började fundera på vad vi skulle göra. Det slutade med att vi köpte ut de övriga delägarna.

Även Lennart Andersson har gått den långa vägen och började som montör.

– Jag började sommaren 1978 och kom då direkt från VVS-linjen i Borås. Därefter följde en två år lång lärlingsperiod, berättar han.

Lennart Andersson och Joakim Weiss ser båda fördelar med att ha en bakgrund som montör.

– Vi har den tekniska kompetensen och är i grunden inga administratörer. Vi kan räkna på och offerera jobb. Vi kan förklara för våra montörer hur arbetet är tänkt att genomföras och kommer också med egna tekniska lösningar. Vi har också förståelse för deras arbetssituation, säger Joakim Weiss, som förutom att vara vd även ansvarar för serviceverksamheten.

Så lyckas Climat 80 vara det lilla företaget i den stora kostymen

Ett annat verksamhetsben är butiken som funnits sedan de nuvarande lokalerna byggdes 1985. Eftersom ytan är begränsad fungerar butiken främst som utställningslokal. Den största delen av materialförsäljningen sker från lagret direkt till kunderna.

– Det säljs också mycket installationer över disk i butiken. Jag var ju inte med när butiken byggdes, men om jag hade vetat det jag vet i dag hade butiken blivit dubbelt så stor, säger Joakim Weiss.

– Det säljs också mycket installationer över disk i butiken. Jag var ju inte med när butiken byggdes, men om jag hade vetat det jag vet i dag hade butiken blivit dubbelt så stor.

Några utbyggnadsplaner för butiken finns dock inte för närvarande, men på sikt är det meningen att även den verksamheten ska expandera och utvecklas.

Kraven som utmanade installatörerna på Kungliga Musikhögskolan

– Vi arbetar för att kunna införa ”installerat och klart-priser” och förbättra vår kommunikation på sociala medier och så ska vi förbättra marknadsföringen. Ett ritprogram vill vi också kunna tillhandahålla så att kunden kan rita upp sitt badrum i butiken.

Företaget har långt gångna planer på att gå in i en kedja.

– Det finns helt klart fördelar med att gå in i kedja. Vi har fått förfrågningar i många år för det finns inga andra kedjeföretag i närheten. Tankarna finns och diskussioner pågår, men just nu är det fokus på vårt jubileum, säger Joakim Weiss.

Viktigast att värna om när företaget blir uppköpt

– Det finns helt klart fördelar med att gå in i kedja. Vi har fått förfrågningar i många år för det finns inga andra kedjeföretag i närheten.

En jubileumslogga har tagits fram för hundraåringen och finns nu på entréskyltar, bilar och arbetskläder. För övrigt har jubileumsåret hittills inneburit en pensionärsträff i februari och en intern konferensresa till Åre i april. 

– Det händer saker hela året. Vi kommer att hålla födelsedagskalas mitt på torget i Bollebygd då vi bjuder på tårta. Det blir också ett event för kunderna, en del av dem har vi haft i över 40 år, berättar Joakim Weiss.

– Vi strävar efter att utvecklas hela tiden. Vi hade kunnat vara bekväma och luta oss tillbaka och sagt att det är ganska bra som det är. Det hade varit mindre belastning för oss arbetsmässigt, men tråkigare. Vi vill vara med när det kommer nya energieffektiva lösningar. Och helst vill vi stå i framkant. Det är ju roligare, avslutar Joakim Weiss.