Logga in

Många försvarar Svanströms misstag

Publicerad
4 sep 2017, 13:23

Från ”Han svamlar hej vilt” till ”Killen var superbra i Tv”. Håkan Svanströms felsägning i TV4:s Fuskbyggarna får åsikterna att gå isär på sociala medier.

Elektrikern Håkan Svanström sa fel om jordfelsbrytare i höstens säsongspremiär av Fuskbyggarna i TV4. Artikeln slog läsarrekord på Elinstallatören och väckte starka känslor på Facebook hos såväl Elinstallatören som gruppen Elfel. Många riktar stark kritik mot Svanström. ”Den som säger så borde bli av med sin behörighet”, ”helt uppåt väggarna” och ” uppenbart att han svamlar hej vilt” är bara tre exempel på ilskna kommentarer.

”Han säger klart och tydligt att jordfelsbrytaren inte fungerar om jordtråden inte är ansluten i uttaget.”

Kommentar från Facebook.

Analys: Därför får Svanström så mycket stryk

Flera kommentatorer ifrågasätter förklaringen att det rörde sig om en felsägning.

”Kan inte förstå att folk verkligen kan tro att de är en ‘fel’ sägning. Det där tyder på ren inkompetens” lyder en kommentar. ”Det där var inget hopklipp! Han säger klart och tydligt att jordfelsbrytaren inte fungerar om jordtråden inte är ansluten i uttaget. Han säger att han har haft sin behörighet i 30 år. Ändå vet han inte hur en jordfelsbrytare fungerar. Beklämmande! ” ryter en annan.

Snart kommer synpunkter om att debatten har spårat ur. ”Herregud, låt människan vara. Han är väl förmodligen en mycket duktig elektriker som råkade säga fel. Att man ska kunna hänga upp sig på allt i denna värld…” skriver en person.  ”Å så var uthängningscirkusen i full gång… Varför kan inte alla ni besserwissers vara med själva istället om ni nu är så förbannat duktiga?” tycker en annan. ”Jag såg programmet och reagerade med kraftuttryck när grodan kom men jag tycker också att felsägningen har fått helt orimliga proportioner” argumenterar en tredje.

”Jag håller Håkan Svanström högt i min respektlista. Innan han blev TV kändis arbetade han stenhårt för att synliggöra dåliga elinstallationer som gjorts av amatörer. Detta för att höja respekten för elektrikeryrket och att värna för kvalitativa elinstallationer. Om han har gjort en liten felsägning i TV spelar mindre roll.”

Kommentar från Facebook.

Elstudion Vem av Timell och Öfvergård är bäst på el Håkan Svanström?

Svanström har även många supportrar som rycker ut till hans försvar. ”Bra Håkan! Vi som ser på tv kan inte göra hela bedömningen anser jag. För övrigt så gör Håkan en otrolig insats för hela vår yrkeskår genom sitt engagemang på olika sätt.” skriver en person. ”Jag håller Håkan Svanström högt i min respektlista. Innan han blev TV kändis arbetade han stenhårt för att synliggöra dåliga elinstallationer som gjorts av amatörer. Detta för att höja respekten för elektrikeryrket och att värna för kvalitativa elinstallationer. Om han har gjort en liten felsägning i TV spelar mindre roll. Jag är HELT övertygad om att elinstallationen som han överlämnar till kunden efter detta TV program överträffar regelverket för oss elektriker. Till Håkan säger jag bara keep up the good work!” skriver en annan. ”Skaffa ett liv och bry er om det som faktiskt är viktigt. Killen var superbra i Tv” hejar en tredje.

Flera kommentarer lyfter även fram att det är vanligt med missförstånd kring jordfelsbrytare hos både amatörer och elektriker.

”Jag har pratat med drösvis av elektriker som fortfarande tror att jordfelsbrytaren har med skyddsjorden att göra” lyder ett exempel.  ”Det är ju inte helt ovanligt att elektriker inte vet hur en jordfelsbrytare fungerar utan tror att jordanslutning krävs. Det krävs någon form av jord för att jfb skall fungera men den jorden behöver inte vara via den gröngula jordledaren. Det är väl där det stora missförståndet brukar vara.” skriver en annan. Liknande tongångar kommer här ”Det är förvånansvärt många elektriker som inte vet hur en jordfelsbrytare fungerar. Håkans ”felsägning” är ett av de vanligaste missförstånden.

”Om nu någon svensson tror att de måste byta till jordade uttag så är det ingen stor skada.”

Några påpekar att ordet jordfelsbrytare bäddar för missförstånd. ” ett ganska uruselt namn på en apparat där den känner av strömmen i den ena ledningen (fasledaren) och i den andra ledningen (nollan), och blir det en skillnad mellan dem så uppstår en separat styrström som driver en brytare som kopplar ifrån strömmen. Tyvärr vet många av dagens elektriker ej bättre” skriver en. ” Den borde heta strömfelsbrytare”, ” Engelskans namn är mycket bättre: Fault Current Interrupter” lyder två andra förslag.

Ytterligare en diskussion handlar om hur det egentligen går till under en tv-produktion.”Skulle förvåna mig om klippare och producent vet hur en JFB funkar och förstått att han säger fel.” skriver en person varpå en annan replikerar . ”Just det. Där har du svaret på allas frågor. Det görs mängder av tagningar under en tv-inspelning, som sedan, lång tid senare, klipps ihop av en klippare. Klipparen kan ingenting om ämnet. Ena dagen klipper han ett byggprogram, andra dagen någonting om bakning.”

För övrigt är det inte bara Fuskbyggarnas elektriker som får en släng av sleven

”Det är så mycket som ska överdrivas i programmet. Allt är visst livsfarligt enligt programledarna. Och mycket faktafel. Reagerade tex på att dom hävdade att det måste vara våtrumsgips.” skriver en kommentator och får snart medhåll ”Reagerade också på gips. Med folietätskikt (rätt monterat) går det bra med vanlig gips. Det borde Öfvergård och Timell veta..”