Logga in

Grön trafo städar nätet som en ninja

Publicerad
29 sep 2017, 13:30
| Uppdaterad
8 apr 2021

Att städa bort skräpströmmar med transformatorer är ingen nyhet. Men Netcleaner gör det tyst och med mycket svaga magnetfält och låga förluster.

De två gröna transformatorerna, som fixade elstörningarna på Värmlandsoperan, går under namnet Netcleaner. Här berättar vi lite mer om hur de går til väga när de ”störstädar” på nätet.

Kärt barn har många namn

Isolationstransformator, skiljetransformator, fulltrans­formator, elmiljötransformator. Det finns många namn på 1:1-transformatorn som varken transformerar upp eller ner spänningen. Den är lika stor på primär- som sekundärsidan, så när som på en liten förlust.

Installera frekvensomriktaren rätt från början

Egen nollpunkt – stabilt elnät

Transformatorn bryter den ­elektriska kopplingen mellan sekundärsidan och primärsidans faser och neutralpunkt. På sekundärsidan kan en zon skapas med en egen nollpunkt. Resultatet blir ett stabilt elnät. Skräpströmmar utanför zonen dämpas bort, och störningar inifrån zonen släpps inte ut. Tekniken används därför för att säkra elkvaliteten och skapa lokala femledarsystem.

Företaget som vill prata mer om elkvalitet

 

40

installationer av tekniken finns hos en rad användare. Däribland SJ, Skandia, Malmö konsthall, Musikhögskolan i Piteå, arbetsförmedlingen i Arvidsjaur och Sunderby sjukhus i Luleå. Tekniken har även installerats i flera privatpersoners hem, däribland av personer som upplever problem med elöverkänslighet.

Forskar om elkvalitet: Sara vet varför hårtorkar startar mitt i natten

Vanliga transforma­torer bullrar och ger ­magnetfält. Vår är tyst, ger väldigt låga förluster och magnet­fälten är otroligt små.”

Fördelarna är många, enligt Leif Westlund på Svensk Elmiljöutveckling som har tagit tekniken till marknaden. Tekniken har mycket låg nollföljdsimpedans och bygger på forskning vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. 

Z-kopplade kärnor

Många 1:1-transformatorer har E-formade kärnor. Men Netcleaner använder ringformade kärnor, en för varje fas. Kärnorna är z-kopplade och ligger ovanpå varandra i en skärmad burk. Varje lindning är dessutom individuellt skärmad.

Elkvalitetsexpert på Vattenfall inte så bekymrad över höga övertoner

40 000–50 000 kronor

Kostar en Netcleaner på 25 A, på ett ungefär.

— Även om priset är högre än en vanlig transformator ser många det som ett billigt sätt att bli av med störningsproblem, säger Leif Westlund. 

Den dämpar dessutom störningar i ett brett frekvensspektra.

Bättre elkvalitet och fem andra fördelar med likström

Växande intresse

Leif Westlund tror på ett växande intresse för elmiljö­transformatorer när allt fler hus får laddare för elfordon eller solceller med växelriktare. Sådana installationer ökar risken för störningar på nätet och spänningsosymmetri. 

Netcleaner kan dessutom belastas med 1,5 gånger märkeffekten på en fas. Med en 16 A
transformator i villan kan man exempelvis ta ut upp till 25 A enfas för elbilsladdaren. Utan att säkra upp elabonnemanget.