Logga in

Luftavfuktaren började brinna

Publicerad
15 aug 2017, 16:38

UPPDATERAD. För fyra år sen köpte Lars Fors i Kalmar en luftavfuktare till familjens tvättstuga. Nyligen började avfuktaren brinna och det var bara tack vare brandvarnaren och ett rådigt ingripande som en större eldsvåda kunde hindras.

När sommaren övergår i höst installerar många luftavfuktare för att hålla mögel och fukt borta. Ofta placerar man dem i källare eller andra utrymmen där fukten upplevs som värst.

Den aktuella luftavfuktaren som Lars Fors inhandlat hos en återförsäljare i Kalmar var av märket Woods MDC20TES. Han har underhållit avfuktaren väl genom regelbunden rengöring av filter, kondensor och kylflänsar.

Lars Fors är lärare på Sjöfartshögskolan och är utbildad ingenjör. Han kommer noga granska nästa luftavfuktare som familjen köper.

Lars Fors, Kalmar.

– Klockan åtta en vardagsmorgon hörde jag brandlarmet och gick ner i tvättstugan, som vi har i källaren som var fylld med vit rök och det luktade elektronikbrand. Röken kom ur luftavfuktaren så jag drog ur kontakten, säger Lars Fors, som turligt nog hade semester och var hemma när det började brinna i tvättstugan.

– Både hus och hund hade gått åt pipan, om inte jag varit hemma, konstaterar Lars Fors som anmält produkten till Elsäkerhetsverket.

En sak är säker – om Lars Fors köper en ny luftavfuktare kommer den vara avstängd när han och frun inte är hemma.

Oenighet varför Wago-klämmor brinner

Luftavfuktaren har nu återlämnats till försäljaren för en utredning kring vad som orsakade branden.

Enligt statistiken orsakade luftavfuktare omkring 35 bränder i fastigheter 2015. Någon tillförlitlig statistik finns inte för 2016, enligt Mattias Strömgren på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Bränder i luftavfuktare är inte lika vanligt som i diskmaskiner, där ett 60-tal brinner varje år. Men det är svårt att löpande följa varje produktgrupp och vi har ingen senare statistik för luftavfuktare, säger Mattias Strömgren.

Elsäkerhetsverket varnar för två farliga modeller: Wood’s WD-12 och Wood’s MDC20. Den sistnämnda är en variant av den luftavfuktare som började brinna hemma hos 61-åringen i Kalmar.

Elfelen som orsakar bränder

Problemen handlar bland annat om att luftavfuktarens kondensator inte klarar av en högre belastning. Belastningen ökar vid högre luftfuktighet och om filtret i produkten är tilltäppt.

– I bruksanvisningen ska det framgå hur ofta man behöver byta filter, men under sensommarmånaderna då luftfuktigheten ökar är det bra att kolla filtren extra, menar Thomas Nilson på Elsäkerhetsverket.

Enligt myndigheten är det viktigt att köpa en luftavfuktare som klarar storleken på lokalen som den placeras i. Om ett rum är 20 m2 så ska man köpa en som klarar 30–40 m2, annars kan den börja brinna för att den inte klarar av den höga belastningen som blir i rummet.

Powerbanken exploderade

I USA har cirka 2,5 miljoner brandfarliga avfuktare blivit återkallade från marknaden eftersom de kan överhettas och börja brinna, enligt Consumer Product Safety Commission.

Avfuktare, som tillverkats av företaget Gree Electric Appliances of China, har kopplats till 450 bränder och orsakat skador för 19 miljoner dollar.